מהי לידה שקטה

הפסקת הריון עקב מחלה או מום בעובר

תוכן עיניינים

לידה שקטה היא בעצם לידת עובר מת. הלידה השקטה נגרמת מסיבוכים שונים לקראת סוף ההריון הגורמים למותו של העובר ברחם, והולדתו כוולד מת. מקרים של לידה שקטה הם מקרים נדירים יחסית, ושכיחות הלידות השקטות היא 1-2 לכל 1000 לידות. מדובר במקרים קשים ביותר בעיקר מבחינה נפשית, ונשים אשר עברו לידה שקטה נדרשים לעתים קרובות לתמיכה מתאימה.

הסיבות ללידה שקטה

לידה שקטה נגרמת לאחר סיבוכים קשים הגורמים למותו של ההריון. סיבוכים אלה כוללים:

  • מומים מולדים – פעמים רבות במקרים של מומים מולדים עלולה להופיע לידה שקטה. מדובר בדרך כלל במומים שאי אפשר לזהות בסקירת מערכות רגילה, וגורמים לפגיעה קשה בהתפתחותו של העובר ולמותו ברחם.
  • זיהום תוך רחמי – מקרים של זיהום על ידי חיידקים או נגיפים עלולים להביא לפגיעה קשה בעובר ולמותו ברחם. אי לכך, חשוב להקפיד על הימנעות מהזיהומים האפשריים במהלך ההריון, ולעקוב אחר הנחיות הרופאים.
  • בעיות בחבל הטבור – חבל הטבור אחראי על אספקת הדם מהאם לעובר. במקרים שונים עלולות להופיע בעיות בחבל הטבור, המונעות את אספקת הדם לעובר וגורמות למותו. בעיות אלה כוללות לחץ על חבל הטבור, קשירת חבל הטבור והפרעות נוספות.
  • בעיה בשליה – בעיות בשליה גם כן יכולות לגרום לפגיעה קשה בעובר ולמותו בטרם עת.

הסיכון ללידה שקטה

הסיכון למות העובר ברחם אמנם אינו גדול, אך קיימים מספר גורמים המגבירים את שכיחות המוות התוך רחמי והלידה השקטה. גורמי הסיכון העיקריים ללידה שקטה הם:

  • הריון ממושך – הריון תקין נמשך כ-40 שבועות, ובמקרים של הריון ממושך הסיכון לסיבוכים עולה. בסביבות השבוע ה-42 להריון הסיכון למוות תוך רחמי עולה בצורה משמעותית, ולכן ברוב המקרים מזרזים את הלידה על מנת להימנע מסיבוכים שונים.
  • גיל – מות עובר ברחם מופיע בעיקר בגילאים צעירים (בהריונות של גיל ההתבגרות) או בגילאים מעל 35. הריונות אלה נחשבים להריונות בסיכון ודורשים כמובן מעקב קפדני יותר.
  • עישון – עישון בזמן ההריון גורם לפגיעה בשליה, הפרעה במעבר החמצן לעובר ועלול לגרום למוות. אי לכך מומלץ מאוד לא לעשן במהלך ההריון וכמו כן להתרחק ממעשנים, מכיוון שגם עישון פאסיבי הוא בעל אפקטים שליליים.
  • משקל עובר נמוך – עוברים שלא התפתחו היטב ברחם ולא הגיעו למשקל תקין נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים שונים ולהגיע למוות תוך רחמי.

לידה שקטה במקרים של מומים או סיבוכי הריון

חלק גדול מהמקרים של לידה שקטה הם מקרים בהם גורמים באופן יזום ללידת עובר מת. כאשר מופיעים סיבוכי הריון קשים המסכנים את בריאות האם, או שמתגלה מום מולד קשה ביותר, פונים במקרים רבים להפסקת הריון.

במקרים של הריונות מתקדמים (בדרך כלל מעל שבוע 23) לא ניתן לבצע הפסקת הריון על ידי גרידה ויש להשרות לידה מוקדמת. מדובר בפרוצדורה מורכבת, בה גורמים ליצירת צירים על ידי שימוש בתרופות ומוציאים את העובר מחוץ לרחם.

לפני השריית הצירים, מפסיקים את פעימות ליבו של העובר, ובכך גורמים ללידה השקטה. יש לציין שלא כל סיבוך של ההריון גורר לידה שקטה, ובמקרים רבים בהם העובר גדול מספיק ובשל לחיים, מיילדים את האם ושולחים את העובר ישירות אל הפגיה, להמשך תמיכה וטיפול.

המצב הנפשי

לידה שקטה היא אחד המצבים הרפואיים הקשים ביותר מבחינה נפשית, וגוררת תחושות קשות מצד ההורים כמו אבל, הרגשת כישלון, כעס וכאב רב. מדובר בשינוי חד וקיצוני מציפייה רבה לתינוק לתחושת אבל לאחר לידת תינוק מת, ולכן מומלץ מאוד להתייעץ עם איש מקצוע כמו פסיכולוג או עובדת סוציאלית על מנת לעבור את התקופה הראשונה לאחר הלידה השקטה בשלום.

אולי יעניין אותך גם:

הריון מולארי: מהו? מה התסמינים? וכיצד מטפלים בהריון מולארי?

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן