הפלה בגיל צעיר

הפלה בגיל צעיר

תוכן עיניינים

הריון לא מתוכנן לא תמיד מהווה עילה מספקת להפסקת הריון אבל במידה ומדובר על הריון לא מתוכנן שהתרחש בזמן שהאם צעירה מאוד, הרי שבהחלט מדובר על אחת משבע הסיבות המאושרות מבחינה חוקית להפסיק את ההיריון.

גיל צעיר מוגדר כגיל שלפני גיל הנישואים שעומד במדינת ישראל על שמונה עשרה שנים. במאמר מוסגר יש לציין כי במידה והאישה נכנסת להיריון ניתן להתחשב בכך כשהיא מעוניינת להינשא לבחיר ליבה וגילה צעיר משמונה עשרה שנים.

לפי ארגון הבריאות העולמי היריון בגיל הנעורים מוגדר כהיריון שמופיע בנשים בין גיל עשר לגיל תשע עשרה ומדי שנה באים לעולם כחמישה עשר מיליון תינוקות לאימהות בקבוצת גיל זו.

שכן כניסה להיריון מתחת לגיל שבע עשרה שנים כרוך בשיעורים גבוהים יותר של תמותת תינוקות עד גיל חודש (פי 3), בשיעורים גבוהים יותר של משקל לידה נמוך (פי 2), בשיעור גבוה יותר של תמותת אימהות (פי 2) ובאופן כללי מאופיין בשכיחות גבוהה יותר של פגות, אנמיה, יתר לחץ דם אימהי ועוד.

המצב בישראל

במחקר שנערך במדינת ישראל נמצא כי שני שליש מהבנות שנכנסו להיריון בגיל צעיר שבין 15-19 שנים עברו הפלה יזומה. בסקר שנערך בקרב תלמידי כיתות י' דיווחו 3.8% מהתלמידות כי נכנסו להיריון ו- 10.7% מהבנים דיווחו כי הכניסו אישה להיריון. שיעור הלידות שמסתיימות בלידת חי בישראל בקרב נערות בגילאים 15-19 שנים עומד על 6:1000.

במחקר דומה שנערך בארצות הברית התברר כי תשעים אחוז מההריונות בגילאים הצעירים אינם מתוכננים, ששלושים וחמישה אחוז מהנערות שנכנסו להיריון בחרו להפסיק אותו בצורה יזומה וכי 14% מהן חוו הפלה טבעית.

באילו מקרים נדרשת הפלה בגיל צעיר?

הפלה יזומה היא תהליך שמתבצע עד השבוע העשרים וארבע להיריון. את הפסקת ההיריון ניתן לבצע רק לאחר אישור של וועדה מיוחדת להפסקת היריון ורק מסיבות מיוחדות אותן נפרט כעת:

  • גיל צעיר מגיל הנישואים.
  • אישה הרה שאינה נשואה.
  • היריון מחוץ לנישואים.
  • היריון שנוצר בעקבות יחסים שנחשבים לאסורים מבחינת החוק הפלילי כמו למשל גילוי עריות או אונס.
  • גילוי של מום בעובר.
  • היריון שהמשכתו עלולה להוות סיכון לחיי האישה מבחינה פיזית או נפשית כאחת.

עד לשנת 2014 ההפלה המלאכותית הייתה מסובסדת בסל הבריאות רק עבור נשים הרות מתחת לגיל שמונה עשרה אך כיום הפסקת הריון יזומה ממומנת על ידי משרד הבריאות גם עבור נשים עד גיל שלושים ושלוש שנים.

מהם הסיכונים וההשלכות החברתיות והרפואיות להפלה בגיל צעיר?

ממחקר עדכני ומקיף שנערך בנושא ההפלות בגיל צעיר עולה תמונה מפתיעה לפיה נערות נוטות לבצע הפסקת היריון יזומה בשלב מתקדם יותר של ההיריון מאשר נשים מבוגרות יותר. הסיבה לכך נעוצה במספר גורמים שעליהם ניתן למנות הכחשה, בורות, בושה, היעדר תמיכה ועוד.

חשוב להבין שככל שהפסקת ההיריון מתבצעת בשלב מאוחר יותר של ההיריון כך עולה הסיכון לסיבוכים רפואיים בעקבות ההפלה שכוללים דימום מסיבי, הידבקויות ברחם, זיהום ברחם ועוד.

בנוסף לכך, הפלה בגיל צעיר מקושרת ליותר בעיות פסיכולוגיות ונפשיות וליותר בעיות חברתיות מאשר הפלה בגילאים מבוגרים יותר. מעניין לראות כי בעוד שככל שגיל האישה מבוגר יותר הרי שההיריון בעייתי יותר, ההפך הוא הנכון בכל הקשור להפלה יזומה.

למעשה ככל שההפלה מתרחשת בגיל מוקדם יותר כך האישה או הנערה נמצאת בסיכון מוגבר לדיכאון, לחרדות, ליחסים מעורערים עם הסביבה הקרובה בדגש על בן הזוג וההורים ועוד.

ראו גם:
הפלה בצבא

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן