הריון הוא ברוב המקרים תוצאה של תכנון ומתקבל בברכה על ידי ההורים המיועדים. אולם ישנם מקרים בהם עולה הצורך בהפסקת ההיריון אם מסיבות בריאותיות של האם והעובר או עקב נסיבות שונות המחייבות זאת. במדינת ישראל, הפסקת הריון והאופן שבו מותר וניתן לבצעה, מוגדרים בחוק. על מנת לקבל אישור לעריכת הפלה חייבת האישה ההרה להגיש בקשה לוועדה להפסקת הריון.
מה זו וועדה להפסקת הריון?
ועדה זו הינה ועדה המתקיימת על פי חוק. כמעט בכל בית חולים שבו יש מחלקת יולדות מתקיימת גם ועדה להפסקת הריון. הועדה מורכבת בדרך כלל מ – 3 חברים: רופא מומחה מתחום המיילדות והגניקולוגיה, עובדת סוציאלית ורופא מומחה מתחום אחר.לא בכל מקרה ומכל סיבה ניתן להגיש בקשה לוועדה להפסקת הריון. רק אישה אשר עומדת באחד מהקריטריונים לאישור הפסקת הריון, כפי שנקבעו בחוק, רשאית לעשות זאת:
- נערה שגילה צעיר מגיל 17. נערות בגיל זה זכאיות להופיע בפני הועדה גם ללא אחד מההורים עקב רגישות הנושא.
- רווקה שהרתה שלא במסגרת נישואין או אישה נשואה שהרתה לאחר.
- אישה שגילה גבוה מגיל 40.
- הריון שבו ישנם סימנים לכך שהתינוק עלול להיוולד עם מום או נכות.
- הריון שהוא תוצאה של יחסי מין שנכפו על האישה אם כתוצאה מאונס, גילוי עריות וכדומה.
- הריון או לידה אשר עלולים לסכן את האישה או לגרום לה נזק פיזי או נפשי.
מה כולל תהליך הפניה לוועדה להפסקת הריון?
כל אישה אשר עומדת בקריטריונים ומעוניינת להגיש בקשה להפסקת הריון זכאית לפנות אל הוועדה. כאמור, בתי חולים ומרפאות רבים ברחבי הארץ מקיימים ועדות לפי חוק. את רשימת בתי החולים והמרפאות המלאה ניתן למצוא באתר האינטרנט של משרד הבריאות במדור העוסק בוועדות להפסקת הריון. כך שכל אישה תוכל למצוא ועדה המתקיימת סמוך למקום מגוריה.דרכי הפעולה של הועדות שונים מבית חולים אחד למשנהו, ולכן מומלץ לאחר בחירת המקום הרצוי להתקשר ולברר מהם דרכי הפניה והגשת הבקשה הנהוגים במקום זה.
אישה הפונה אל הועדה צריכה להצטייד במסמכים מזהים (תעודת זהות או דרכון), וכן באישורים רפואיים המעידים על מצבה (בעיה רפואית עם העובר, בעיה רפואית של האם וכדומה). בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם מזכירות הוועדה לגבי המסמכים שיש להביא. במידה ומדובר במקרה חריג או מיוחד ניתן לבקש להתייעץ עם העובדת הסוציאלית של הוועדה עוד לפני הגשת הבקשה.מה כולל תהליך העבודה של הוועדה להפסקת הריון?
תהליך הטיפול בוועדה כולל כמה שלבים:
- מפגש עם עובדת סוציאלית: זהו שלב חשוב מאד. נשים רבות הפונות אל הוועדה נמצאות בשלב של אמביוולנציה ובלבול לגבי נכונות ההחלטה. חלק מן הנשים אינן בטוחות במאה אחוז שזה באמת מה שהן רוצות לעשות. מאחר שכל אחת מההחלטות (להפיל או ללדת) הינה גורלית ואין ממנה דרך חזרה, חשוב שהאישה ההרה תתייעץ עם עובדת סוציאלית, אשר תסייע לה בהתלבטויותיה ותוכל להפנות אותה לגורמים מקצועיים נוספים, שיוכלו לכוון אותה בקבלת ההחלטה. העובדת הסוציאלית גם תיידע את הפונה לגבי התהליך העומד בפניה, כאשר ניתן לשאול שאלות ולהבהיר דברים שאינם ברורים.
- שיחה עם רופא: הרופא מסביר לאישה על תהליך הפסקת ההיריון, מה הוא כולל ומהם הסיכונים הכרוכים בו. במידה והאישה מבקשת להתייעץ עם רופאים מומחים נוספים כדי להיות שלמה עם החלטתה, הרופא יפנה אותה לרופאים המתאימים.
- האישה חותמת על “טופס הסכמה מדעת לביצוע ההפלה”.
- במידה והוועדה שוקלת לאשר את הבקשה האישה תוזמן להופיע בפני חברי הוועדה.
- הפסקת ההיריון תבוצע באותו בית חולים בו התקיימה הוועדה. צוות הוועדה יסייע לאישה בקביעת התור להפלה.