גלולת פוסטינור

רואקטון בזמן הריון

תוכן עיניינים

פוסטינור, היא אמצעי למניעת הריון שגרם למהפכה בתחומו. אם עד לרגע המצאת הפוסטינור אישה שקיימה יחסי מין לא מוגנים לא יכלה לעשות דבר כדי למנוע את התפתחות ההיריון שאולי התרחש, הרי שהפוסטינור מאפשרת לאישה לשלוט על גופה גם אם קיימה יחסי מין בלתי מוגנים, דבר שמעלה את הסיכוי להיריון.

פוסטינור זו גלולה שניתן לקנותה בית מרקחת ללא מרשם רופא. את הפוסטינור נוטלות נשים אשר קיימו יחסי מין יום קודם, והן חוששות שנכנסו להיריון (למעשה ניתן ליטול פוסטינור עד כחמישה ימים לאחר קיום יחסי המין, אולם ככל שלוקחים את הגלולה קרוב יותר לקיום היחסים כך גוברת יעילותה). הגלולה נמצאה כיעילה מאד וברוב המקרים (למעלה מ- 90% ) היא מסייעת במניעת הריון.

כיצד פועלת גלולת הפוסטינור?

הפוסטינור מכילה 1.5 מ"ג של ההורמון פרוגסטרון (Levonorgestrel ). ההורמון פרוגסטרון הוא הורמון מין ויש לו תפקיד בתהליך השתרשות ההיריון ברחם. המינון של פרוגסטרון בגלולה מונע את האפשרות של השתרשות הריון ברחם באופן הבא:

  • אם נוטלים את הגלולה לפני מועד הביוץ, הגלולה תמנע את הביוץ.
  • אם נוטלים את הגלולה לאחר הביוץ, הגלולה תמנע את התפתחות הגופיף הצהוב. ללא הגופיף הצהוב לא יוכל להתקיים הריון, משום שהוא זה שאחראי על התעבות דופן הרחם שהיא תנאי הכרחי להתפתחות הריון.
  • במידה ונוטלים את הגלולה לאחר הפריית הביצית, פוסטינור יימנע את השתרשותה ברחם.

ניתן לראות כי גלולת פוסטינור אינה גורמת להפסקת הריון, אלא בעצם אינה מאפשרת להריון להתפתח ברחם, היא גורמת לכך שהרחם לא ייצר את התנאים הבסיסיים ההכרחיים לקיומו של הריון, לכן חשובה כל כך המיידיות בנטילת הגלולה. ככל שלוקחים את הגלולה בשלבים מוקדמים יותר לפני שנוצרו תנאים אלמנטאריים להתפתחות הריון, גוברים הסיכויים שההיריון לא יתפתח עם נטילת הגלולה.

אופן השימוש בגלולת פוסטינור

במידה ואישה קיימה יחסי מין לא מוגנים (שכחה ליטול גלולה למניעת הריון וקיימה יחסי מין, קיימה יחסי מין ללא כל אמצעי מניעה, קיימה יחסי מין עם קונדום שנקרע וכדומה), והיא חוששת כי נכנסה להיריון בעקבות יחסים אלה, עליה לגשת לבית המרקחת ולרכוש פוסטינור. ניתן לרכוש את הגלולה ללא מרשם רופא. כאמור, מומלץ לקחת את התרופה מהר ככל האפשר. לפי הנחיות היצרן מומלץ לקחת את התרופה לא יאוחר מ – 72 שעות לאחר המגע המיני.

ישנם מצבים בהם נשים מקיאות זמן מה לאחר נטילת הגלולה. במידה ולא חלפו עדיין 72 שעות מרגע קיום המגע המיני, מומלץ ליטול גלולת פוסטינור נוספת ולפנות לרופא (זאת משום שיתכן שהאישה הקיאה גם את הגלולה ואז היא לא תפעל).

תופעות לוואי נוספות אשר עלולות להופיע לאחר נטילת פוסטינור הן: דימום, כאבי ראש, שלשולים, עייפות רבה, רגישות או כאבים בשדיים (כמו בימים שלפני מחזור), כאבי בטן (הדומים לכאבי מחזור) ועוד. ברוב המקרים תופעות הלוואי חולפות במהרה. במידה ולאחר נטילת הגלולה ישנו איחור במחזור העולה על חמישה ימים, מומלץ לפנות לרופא כדי לוודא שלא מדובר בהיריון שנקלט בכל זאת.

האם ניתן להשתמש בפוסטינור כאמצעי מניעה קבוע?

אמנם פוסטינור הינה גלולה בטוחה לשימוש ואין הגבלה פורמאלית על מספר הנטילות של הגלולה. עם זאת מומלץ להשתמש בגלולה זו רק במצבי חירום, ובשום אופן לא להשתמש בה כאמצעי מניעה קבוע.

באילו מקרים אסור להשתמש בתרופה?

בעיקרון אין איסור או הגבלה לגבי השימוש בגלולה זו למעט במקרים הבאים:

  • במידה וחלפו יותר מ- 72 שעות לאחר קיום המגע המיני.
  • נשים בהריון.
  • נשים בעלות רגישות לאחד ממרכיבי הגלולה.

אולי יעניין אותך גם:

הכירו את הטבעת הואגינלית – נובה רינג

הפלה פרטית מול הפלה ציבורית – מה נכון יותר עבורך?

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן