דילול עוברים – למה עושים את זה?

9425040_xl

תוכן עיניינים

כ-1% מההריונות הם הריונות מרובי עוברים, ותופעה זו שכיחה בעיקר כאשר מדובר בהריונות שמבוצעים על ידי הפריה חוץ גופית (אז ריבוי העוברים הוא מכוון). במקרים אלה, ברחם האם נמצאים מספר עוברים, ומדובר בהריונות בסיכון אשר דורשים מעקב מוגבר ונוטים להסתבך יותר.

באופן כללי, ככל שההריון כולל יותר עוברים, הסיכון לסיבוכים, פגיעה בעוברים והמעמסה על האם עולה, ולכן במקרים של הריונות הכוללים יותר מ-2 עוברים ממליצים לעתים לבצע דילול עוברים. כמו כן, קיימים מצבים בהם בוחרים בדילול עוברים עקב מומים באחד העוברים או מצבים נוספים.

מדוע מבצעים דילול עוברים?

ממליצים על דילול עוברים במקרים בהם קיים סיכון לבריאות האשה או בעיה כלשהי בעובר. הרחם הוא איבר בעל נפח מוגבל, ונוכחות עוברים רבים עלולה להגביר את הסיכון לפגיעה בהתפתחותם וביכולתם לשרוד. כמו כן, ככל שההריון כולל יותר עוברים המעמסה על האם (אשר אחראית בשלב זה לספק את כל צרכי העוברים) עולה, ועלולים להתפתח סיבוכים בריאותיים שונים אשר יסכנו את ההריון. הסיבוכים העיקריים של הריון מרובה עוברים הם:

  • התגברות תופעות הלוואי של ההריון – במקרים של הריונות מרובי עוברים נוטות האימהות לסבול יותר מתופעות הלוואי השונות כמו בחילות והקאות, דליות ברגליים, בצקות, צרבות וכו'.
  • סיכון להיפרדות שליה, צירים מוקדמים ובעיות נוספות – במקרים רבים ריבוי העוברים גורמים לבעיות קשות בלידה הדורשות ביצוע ניתוח קיסרי והקדמת מועד הלידה. בעיות נוספות המופיעות בשכיחות גבוהה במהלך הריון מרובה עוברים הן רעלת הריון, סוכרת הריונית ובעיות נוספות.
  • קיצור משך ההריון – הריונות מרובי עוברים מסתיימים בדרך כלל בלידה לפני הזמן, ובמקרים רבים בלידת פגים. ככל שמספר העוברים גדול יותר, הסיכון של לידה מוקדמת והגעת הילדים לפגיה והתפתחות מומים הנוצרים מכך שמשך ההריון לא הושלם גדול יותר, ולכן ממליצים על דילול עוברים.

הריון מרובה עוברים

חשוב מאוד לאבחן הריון מרובה עוברים, מכיוון שהוא דורש התייחסות מיוחדת ומעקב צמוד יותר, ובמידת הצורך ביצוע דילול עוברים. על מנת לאבחן את ההריון ולעקוב אחריו, משתמשים בבדיקות הבאות:

  • בדיקת ההורמון beta HCG – הורמון שכאשר רמתו בדם עולה מציין את נוכחות ההריון. במידה ורמת ההורמון גבוהה במיוחד, ניתן לחשוד בהריון מרובה עוברים.
  • בדיקת אולטרסאונד – בעזרת בדיקת אולטרסאונד ניתן לזהות את כל העוברים ברחם, ולאבחן הריון מרובה עוברים. כמו כן, בבדיקה זו ניתן לאבחן מומים שונים, להעריך את משקל העובר והתפתחותו ולהבין את מצב ההריון. במידת הצורך, במקרה שמחליטים על דילול עוברים בדיקת האולטרסאונד עוזרת להחליט מי מהעוברים בריא יותר ואיזה עובר בוחרים לדלל.

הליך דילול עוברים

דילול עוברים הוא פרוצדורה המתבצעת בבית החולים, ובה מנסים הרופאים להפסיק את ליבו של עובר אחד בלבד. הבדיקה נעשית תחת הנחיית אולטרסאונד, ובמהלכה מוזרק חומר בשם KCl (חומצת אשלגן כלורית) אל ליבו של העובר. החומר הוא כמובן חומר רעיל הגורם באופן מיידי למותו של העובר, ובדרך כלל לא פוגע בעוברים אחרים.

כפי שניתן להבין, מדובר בפרוצדורה פולשנית וטראומטית אשר יכולה לגרום לאיבוד ההריון. ככל שמספר העוברים גדול יותר, כך הסיכון לאבד את כל ההריון עולה – 5% בהריונות עם 3 עוברים, 7% בהריונות עם 4 עוברים ו- 11% בהריונות עם 5 עוברים.

כמו כן, לאחר דילול עוברים קיים סיכון מוגבר ללידת תינוקות במשקל נמוך, הנובע מהתפתחות פגומה במהלך ההריון. עם זאת, חשוב לזכור שככל הנראה ללא דילול העוברים ההריון לא היה מסתיים בהצלחה, והעוברים היו נולדים במשקל נמוך ובזמן מוקדם מדי.

עם זאת כל אישה אשר מחליטה לדלל את עובריה נוטה לחוות רגשות צער או דיכאון ומתקשה להתמודד עם ההחלטה במשך חודשים. חשוב לבצע את הדילול לאחר התייעצות מקיפה עם רופא מומחה ולאחר קבלת ההשלמה עם התהליך וההשלכות.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן