סיכונים בהפלה

10258419_xl

תוכן עיניינים

הפלה הינה הפסקה יזומה או טבעית של ההריון הנעשית על ידי הוצאת התינוק טרם הפיכתו לעובר בשלב בו הוא אינו מוכן לחיים מחוץ לרחם אימו. הפלה הינה הליך אשר כרוכים בו סיכונים רפואיים ורגשיים ולכן חשוב להתייעץ עם רופא מומחה בעל שם מוכר לפני ביצוע ההפלה ולפנות לעזרה נפשית לאחריה.

מהי הפלה

הפלה הינה תהליך באמצעותו נפסק ההריון בשלב בו העובר טרם הפך בר קיימא. כאשר מתבצעת ההפלה לפני השבוע ה-12 ההפלה מוגדרת כהפלה מוקדמת, אך במקרים בהם היא נעשית לאחר השבוע ה-12 ועד השבוע ה-20 היא מוגדרת כהפלה מאוחרת.

נהוג לחלק את ההפלה לשתי קבוצות עיקריות: הפלה טבעית או מלאכותית. ההפלה המלאכותית, מאז ומעולם, העלתה על פני השטח לבטים רבים (מוסריים, רפואיים, פסיכולוגיים, חברתיים, דמוגרפיים, פוליטיים, משפטיים ודתיים) בכל העולם.

הפלה מלאכותית

קיימות מספר שיטות לביצוע הפלה מלאכותית אותן בוחרים על פי מצב ההתקדמות של ההיריון:

בשליש הראשון של ההריון

  • תרופה הורמונאלית – תרופה הפועלת נגד הורמון הנקרא פרוגסטרון ובכך מונעת את המשך התפתחות ההריון. התרופה ניטלת דרך הפה ונחשבת לשיטה פשוטה יותר, אך ניתן להיעזר בה רק עד השבוע השלישי של ההריון לכל היותר.
  • ריקון הרחם – את ההפלה מבצעים באמצעות ריקון הרחם על ידי הרחבתו ושאיבתו בואקום או על ידי גרידה. שיטות אלו ניתנות לשימוש עד השבוע ה- 12 כאשר הראשונה מבניהן נחשבת בטוחה ומקובלת יותר. שתי השיטות כואבות ודורשות הרדמה מקומית או כללית.

בשליש השני של ההריון

  • גרידה – הפלה הנעשית על ידי הרחבת הרחם ולאחר מכן גרידה של תאי העובר. שיטת הגרידה מתאימה גם לשלבים מאוחרים יותר, אך ככל שמתרחקים מן השליש הראשון של ההריון ההפלה הופכת מסובכת ומסוכנת יותר.
  • עירוי נוזלים – לאחר השבוע ה-16 מקובל להחדיר נוזלים שונים לשק מי השפיר כמו מי מלח היפרטוניים או הזרקת פרוסטגלנדינים הגורמים לאחר מספר שעות (12-14 שעות) להפלה.

הסיכונים הכרוכים בהפלה

כל הפלה מלאכותית כרוכה בסיכונים או בסיבוכים שונים ואף עלולה לגרום למוות. באופן המיידי יכולים להתרחש סיכונים כמו: קרע של הרחם, קרע של צוואר הרחם, דימומים, זיהומים, תסחיפים ריאתיים, חום, כאבים, הרעלת מים, פרכוסים, הלם ופגיעה באברים פנימיים. לכל אלה נוספים סיבוכים העלולים להיגרם כתוצאה מתהליך ההרדמה וכן סיבוכים מאוחרים כמו בעיות נפשיות או בעיות פוריות. במקרים שבהם נעשה שיפוט רפואי מוטעה, או טיפול לקוי שאינו מותאם למטופלת, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית.

בעיות נפשיות כחלק מן הסיכון

מחקרים מראים כי 10% מן הנשים אשר ביצעו הפלה מלאכותית סובלות מבעיות פסיכיאטריות אשר נבעו כתוצאה מן ההפלה. בעיות פסיכיאטריות אלו יכולות להפריע בחיי האישות ולהוביל לבעיות פסיכוטיות ואף להתאבדות. תחושות אשם, חרדה, דיכאון, הרגשת אובדן, כעס, ירידה בהערכה העצמית ועוד הן רק חלק מן הרגשות העולים בקרב כ- 25% מן הנשים אשר ביצעו הפלה מלאכותית.

מחקרים מראים גם קושי להיקשר רגשית לילדים האחרים במשפחה של האישה ועלייה במקרי האלימות כלפי הילדים במשפחות אלו. כמו כן, מראים המחקרים כי הפלה הנגרמת על רקע סוציואקונומי נמוך גורמת להפרעות נפשיות במידה מועטה מאשר הריון אשר נפסק בעקבות הימצאות פגמים גנטיים בעובר.

סיבוכי פוריות

סיבוכי הפוריות נחשבים לסיבוכים הנפוצים ביותר (כ- 50% מקרב הנשים) הנגרמים בעקבות הפלות מלאכותיות. בטווח סיבוכים אלו יכולים להיכלל עקרות משנית מוחלטת, מקרים חוזרים של הפלות טבעיות, הריון מחוץ לרחם, לידת פגים, לידת תינוקות במשקל נמוך והולדת תינוקות מתים. הדעות בקרב הרופאים בנושא זה חלוקות- חלקם טוענים כי בעיית העקרות קשורה קשר ישיר להפלה המלאכותית וחלקם האחר טוען כי אי סיכון ממשי לפוריות האישה בעקבות ההפלה.

אולי יעניין אותך גם:

הפלה יזומה חוזרת לעומת הפלה יזומה ראשונה

פסיכולוגית קלינית לטיפול במי שעברה הפלה – כי אינך צריכה להתמודד לבד

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן