הימצאות דופק עוברי הוא אחד הרגעים המרגשים במהלך ההריון, אשר מאפשר להבין את גודל העניין שבנוכחות חיים בתוך הרחם. הדופק העוברי מורגש לראשונה בשבועות 6-8, על ידי בדיקת אולטרסאונד. הימצאות הדופק מראה כמובן על התפתחות תקינה של ההריון, ומצד שני הפסקת הדופק העוברי מצביעה על בעיה קשה ביותר.
בדיקת הדופק בעובר
את הדופק העוברי ניתן לראות לראשונה בשבוע ה-6, אך מכיוון שלפעמים הופעת הדופק מתאחרת בגלל סיבות שונות (בעיקר בעיות בחישוב גיל ההריון וביוץ מאוחר), הופעת הדופק בשבועות 7-8 היא מצב תקין.
מה קורה כאשר אין דופק לעובר
בנוסף, רצוי מאוד להמשיך בביצוע בדיקת ההורמון beta HCG ולעקוב אחר עלית רמתו התקינה. במקרים שרמות ההורמון תקינות, אין ברירה לפעמים אלא להמתין בסבלנות עד הופעת הדופק העוברי. יש לציין שקיימים מקרים בהם הדופק מופיע בשלב מאוחר של ההריון ועדיין מדובר בהריון תקין ובלידת תינוקות בריאים.
הסיבות להפלה טבעית
גורמי הסיכון להפלה טבעית הם:
- פגמים כרומוזומליים – הגורם העיקרי להפלה טבעית הוא הפרעה גנטית ספונטנית המופיעה במהלך חלוקת התאים. בתקופה הראשונה להריון, תאי העובר מתחלקים באופן מוגבר, ולעתים מופיעות במהלך החלוקה מוטציות ספונטניות הגורמות להפלה טבעית. מצבים אלו גורמים כמובן להפלה טבעית, ואינם נשלטים – מקרים אלה אינם תלויים בבריאות האשה, הקפדה על אורח חיים בריא או דברים נשלטים אחרים ומופיעים באופן טבעי ובלתי נשלט.
- גיל מבוגר – ככל שגיל האם מבוגר יותר, הסיכון להפלה טבעית עולה. מקרים של אימהות המבוגרות מ-35 נחשבים למקרים שבסיכון, ומעל גיל 40 הסיכון להפלה טבעית עומד על כ-40%. ולכן, מקרים של גיל מבוגר של האם הם מקרים שכיחים ביותר של מצבים בהם לא מגלים דופק לעובר ושל הפלה טבעית.
- היסטוריה של הפלה טבעית – נשים עם היסטוריה של מקרים שונים של הפלה טבעית נמצאות בסיכון מוגבר לגלות הריון ללא דופק. במקרים אלו חשוב להקפיד על מעקב הריון צמוד ושמירה על בריאות תקינה במהלך ההריון על מנת למנוע את המצבים של הריון ללא דופק.
מה עושים לאחר שמגלים שאין דופק לעובר?
במידה ותוכן ההריון לא יצא החוצה בצורה תקינה, יש לבצע גרידה על מנת להוציא החוצה את שאריון ההריון על מנת למנוע סיבוכים עתידיים. חשוב לזכור שלמרות שמדובר במצב קשה מבחינה נפשית, אין בדרך כלל בעיה להיכנס להריון לאחר הפלה, ובמקרים רבים ההריון הבא תקין ונולד תינוק בריא.