הפלה נדחית

3957977_xl

תוכן עיניינים

קיימות סיבות רבות המובילות להפלה בשליש הראשון להריון. במרבית המקרים לא נמצאת סיבה ברורה להפלה, אך מחקרים רבים שבוצעו הראו שחלק ניכר מהעוברים סובלים ממומים כרומוזומליים שונים – פגיעה במספר הכרומוזומים התקין בחומר התורשתי.

סיבות נפוצות להפרעות כרומוזומליות הגוררות הפלה ספונטנית הן "תסמונת טרנר" (נשים בעלות כרומוזום X יחיד, במקום זוג כרומוזומי X), טריזומיות (כרומוזום בעל שלושה עותקים, במקום שניים במצב התקין – למשל טריזומיה של כרומוזום 16, 18 או 21 – תסמונת דאון), ועוד.

מהי הפלה נדחית?

הפלה נדחית מתארת את מותו של העובר ברחם, ללא יציאת תוכן ההריון מגוף האישה. בניגוד ל"הפלה שלמה" או "הפלה בלתי שלמה", צוואר הרחם נותר סגור, ולא מאפשר יציאה של העובר, למרות שההריון כבר הגיע לקיצו. עדיין לא ברור לחלוטין מה הסיבות המובילות ל"הפלה נדחית", ומדוע נפלט תוכן ההריון מן גוף.

מחקרים שונים מצביעים על קשר אפשרי בין הפלה נדחית לבין ייצור מתמשך של פרוגסטרון ברמות תקינות בגוף, עם נפילה בייצור האסטרוגן. למרבה הצער, ברוב המקרים העובר יכול למות מספר שבועות בטרם תחוש האישה בסימפטום כלשהו במהלך ההריון, כך שלא ניתן להצביע על סימנים שבעזרתם ניתן לפנות לטיפול מוקדם מונע בבית החולים. מצב זה שונה מפגיעה עוברית בשליש השלישי של ההריון, שבו הפסקה של תנועות העובר יכולה להקדים בפרק זמן ניכר את מותו, ולכן מחייבת פנייה מיידית לבית החולים.

מצב שיכול להיות דומה להפלה נדחית הוא הריון בלתי תקין, שבו מתפתח שק הריון לא עובר. מצב רפואי זה נקרא Blighted ovum, ואפשר להבדיל בינו לבין הפלה נדחית באמצעות בדיקת על קול (אלטרא-סאונד).

תמיכה וסיוע נפשי

חשוב לזכור, שהפלה היא אירוע טראומתי עבור כל אישה. בהפלה מאיימת נוסף פן נוסף, של נשיאת עובר מת ברחם. חלק מהטיפול באישה צריך לכלול תמיכה מתאימה, הסבר על הפלה נדחית וייעוץ פסיכולוגי במידת הצורך.

האם יש סכנה להריונות הבאים?

ברובם הגדול של המקרים, הפלה בשליש הראשון של ההריון, ובכלל זה הפלה נדחית, איננה משפיעה על הסיכוי להרות או לשמור על ההריון בפעמים הבאות. הסיכוי להריון מוצלח גבוה ביותר – אפשר להרגיע את האישה (או בני הזוג) בנוגע לסיכויי הפיריון העתידיים.

מקובל, שלאחר שלוש הפלות מוקדמות (ובמקומות מסויימים – לאחר שתי הפלות) כדאי לערוך בירור הנוגע לסיבות שיכולות לגרום להפלות חוזרות – מבנה רחמי לא תקין של האישה (למשל מחיצה ברחם), הפרעות כרומוזומליות בבני הזוג (למשל: טרנסלוקציות מאוזנות), זיהומים ועוד.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן