מה זה הריון כימי?

ציטוטק - הפסקת הריון תרופתית

תוכן עיניינים

הריון כימי הוא מצב בו בדיקות הדם מראות על קיומו של הריון, אך לא התקיימה השרשה ולא מופיע שק הריון ברחם. ברוב המקרים, ההריונות האלה מופסקים לפני ההשרשה, והעליה ברמת ההורמון beta HCG אינה מבטאת שינויים פיזיים של תחילת הריון.

יש לציין שהריון כימי הוא מצב שכיח ביותר, אשר מופיע אצל נשים רבות, במקרים רבים, הנשים אצלן מופיע הריון כימי אפילו לא מודעות לנושא, מכיוון שההריון נופל עוד לפני האיחור בווסת.

השינויים ברמת ההורמון beta HCG

ההורמון beta HCG הוא סמן ביולוגי אשר עולה בזמן הריון. בדיקות הדם המתבצעות בקופת החולים לאבחנת הריון בודקות את רמת ההורמון, אשר רמתו עולה ככל שמתקדמים בהריון. וכך, על פי רמת ההורמון beta HCG ניתן להעריך את גיל ההריון. כמו כן, במצבים אחרים עלייה ברמת ההורמון עלולה להעיד על שינויים בהריון כמו הריון מרובה עוברים או מקרים נוספים.

בהריון כימי, קיימת עליה ברמת ההורמון beta HCG למרות שההריון לא נקלט ולא התפתח ברחם. בדרך כלל, במצבים נורמליים, העליה ברמת ההורמון מופיעה לאחר הפריית הביצית, אך לפני ההשרשה ברחם.

במקרים של הריון כימי, רמת ההורמון beta HCG עולה בגלל ההפריה אך לאחר מספר ימים יורדת, מכיוון שההריון לא הושרש. במקרים רבים ההריון הכימי מסתיים בהופעת המחזור החודשי הבא, והשינויים שהופיעו בבדיקות הדם מעידות רק על הפריה, אך לא על כניסה להריון.

הגורמים להריון כימי

קיימים מספר גורמים המובילים להריון כימי, אך ברוב המקרים הסיבה לכך אינה באמת ידועה. הגורמים להריון כימי דומים מאוד לגורמים להפלה טבעית, מכיוון שבשני המקרים מדובר בהפרעה של התפתחות העובר או שינויים פיזיים שמונעים התפתחות תקינה של ההריון. הגורמים העיקריים להריון כימי הם:

  • מומים כרומוזומליים – מוטציות גנטיות המתפתחות בתהליך חלוקת התאים ומונעות את ההתקדמות התקינה של ההריון. לאחר ההפריה, הביצית המופרית מתחילה בתהליכי חלוקת תאים שמטרתם היא כמובן להביא בסופו של דבר להתפתחות העובר. קיימים מקרים בהם במהלך החלוקה נוצרות מוטציות ספונטניות, אשר גורמות לפגיעה קשה בתאים המתחלקים ומונעות את המשך החלוקה. וכך, העובר הנוצר המורכב בשלב זה ממספר תאים בודד, לא מצליח להמשיך להתחלק וההריון מופסק. המומים הכרומוזומליים הם הסיבה השכיחה ביותר להריון כימי ולהפלה טבעית, וחשוב לציין שהגורם האמיתי ליצירת המומים הכרומוזומליים לא ידוע. אין קשר בין בריאות האם והשמירה על ההריון להיווצרות מומים כרומוזומליים, וברוב המקרים מדובר בפגם ספונטני המופיע ללא סיבה ברורה.
  • מחסור בפרוגטרון – ההורמון פרוגסטרון אחראי על עיבוי רירית הרחם, הכנתה לקליטת הביצית המופרית וקליטת הביצית המופרית ברחם. מחסור בהורמון פרוגסטרון עלול לגרום לכן לבעיה בהשרשת העובר והפסקת ההריון. המחסור בהורמון פרוגסטרון יכול להופיע על רקע נטילת תרופות, בעיה בהפרשה עצמית של ההורמון וסיבות נוספות, ובדרך כלל גורם להפסקת ההריון תוך מספר קטן של ימים.
  • הפרעה ברירית הרחם – מקרים של רירית רחם שאינה עבה מספיק או שאין בה כמות מספקת של כלי דם עלולה לגרום להפסקת ההריון. במקרה זה, בימים הראשונים של ההריון נראה עליה ברמת ההורמון beta HCG, המבטאת את הפריית הביצית אך לאחר מספר ימים רמת ההורמון תרד, מכיוון שההריון לא נקלט ברירית הרחם הפגועה.

לאחר ההריון הכימי

בדרך כלל הריון כימי הוא מצב המופיע ללא ידיעת האישה, ואינו מורגש מכיוון שהמחזור החודשי מופיע ללא כל בעיה. עם זאת, במידה וידוע על הריון כימי חשוב לעקוב אחר המצב:

  • לבצע בדיקת דם חוזרת – על מנת לראות שרמת ההורמון beta HCG יורדת.
  • בדיקת אולטרסאונד – במטרה לוודא שתוכן ההריון יצא מהרחם.

ביצוע הבדיקות והמעקב חשוב מאוד, במיוחד על מנת למנוע סיבוכים עתידיים הנובעים מנוכחותו של תוכן הריוני או גורמים נוספים.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן