הפלה בשלבי הריון מוקדמים קלה יותר לביצוע וטראומתית פחות לאישה ההרה. הריונות בלתי רצויים המתגלים בשלבים מוקדמים ניתנים לסיום באמצעיים רפואיים שאינם פולשניים, ולא כוללים התערבות כירורגית, כדוגמת גרידה.
שימוש בתרופות להפלה מוקדמת
ניתן לסיים בעזרת תרופות הריון המתגלה עד לסוף השבוע השביעי מסיום הווסת הקודם (כלומר – הריון בן 49 ימים על פי שיטת החישוב המקובלת, אם כי למעשה הוא בן חמישה שבועות בלבד). התרופות גורמות לפגיעה בעובר ולהפסקת ההריון, במנגנונים שונים. שתי תרופות עיקריות משמשות להפלה מוקדמת – מתותרקסט ומפיג'ין.
מתותרקסט
מתותרקסט מפריעה לייצור אבני בניין של החומר התורשתי בגוף, על ידי הפרעה הקשורה במסלול המערב חומצה פולית ונקולאוטידים. לכן, מתותרקסט לא מאפשרת לתאים להתחלק, והיא מביאה למותו והפלתו של העובר. משתמשים בתרופה זו גם להפלה יזומה במקרים קלים של הריון חוץ רחמי (הריון אקטופי).
מפיג'ין – RU486
המפיג'ין חוסם את הקולטנים לפרוגסטרון ברחם, ונמצא יעיל במחקרים שונים בהשראת הפלה בשלב מוקדם. משתמשים לעיתים במפיג'ין גם כאמצעי מניעה בחירום, לאחר מגע מיני לא מוגן, במטרה למנוע הריון בלתי רצוי (גלולת היום שאחרי).
הפלה תרופתית – כיצד מתבצע ההליך הרפואי?
חומר זה משמש גם לאינדוקציה של לידה והפלה בשלבים מאוחרים יותר בהריון. שיעורי ההצלחה של הפלה תרופתית גבוהים למדי ועומדים על 95% לערך. החלופה האפשרית להפלה מוקדמת, הפלה באמצעות שאיבה, נכשלת באחוזים דומים בהריון שגילו צעיר משבעה שבועות.
סיבוכים אפשריים של הפלה תרופתית כוללים כאבי בטן והתכווצויות בטניות, דימומים, והפלה בלתי שלמה המצריכה השלמה של ההליך על ידי שאיבה. תופעת לוואי נפוצה נוספת הן בחילות המלוות את ההליך. חשוב לדעת, שטיפול במתרותקסט אסור במספר מצבים רפואיים מיוחדים: מחלת כליות פעילה, מחלת כבד, אנמיה חריפה, מחלת מעי דלקתית (כדוגמת מחלת קרוהן) והפרעות קרישה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: פסיכולוגית קלינית לטיפול במי שעברה הפלה – כי אינך צריכה להתמודד לבד