קרישיות יתר היא מצב שבו נפגע האיזון העדין בין מרכיבי הדם האחראיים על קרישת הדם, לבין מרכיבי הדם האחראיים על פירוק קרישים. איזון עדין זה חיוני לזרימת דם תקינה, וכולל פעילות מתואמת של טסיות הדם, אנדותל כלי הדם (הציפוי הפנימי של כלי הדם) וחלבונים שונים המכונים "פקטורי קרישה".
תסמונת APS – אבחנה וסימפטומים
אחת מתסמונות קרישיות היתר הנפוצות והנרכשות היא תסמונת (APS ( Anti Phospholipid Syndrome. בתסמונת זו נמצאים בגוף נוגדנים כנגד מרכיבי קרישה שונים, המובילים למצב של קרישיות יתר.
בתסמונת זו מגון רחב של סימפטומים, הנובעים מאפשרויות מגוונות של חסימת כלי דם. חולים בתסמונת יכולים לסבול משבץ, פקקת ורידים ברגליים (DTV), תסחיף ריאתי, התקפי לב, מיגרנות, כאבי פרקים וגם הפלות. הפלות שכיחות יותר בתסמונת זו בשלב המוקדם של ההיריון (לפני השבוע העשירי), אך יכולות להופיע גם מאוחר יותר במהלך ההיריון.
הפלה בשל קרישיות יתרה
אחד מהסימפטומים הנפוצים של תסמונת APS הוא הופעת הפלות חוזרות באישה צעירה ובריאה. אומנם, הפלות בשלבים מוקדמים של ההיריון הן מחזה שכיח, אך אירועים חוזרים דורשים בירור רפואי. תסמונת קרישיות היתר עלולה לגרום גם לרעלת הריון – סיבוך חמור ונדיר למדי המלווה בלחץ דם גבוה, הפרשת חלבון בשתן, ובמקרים קיצוניים גם פרכוסים.
משערים שהפעלה של מרכיבים שונים במסלול הקרישה ובמערכת החיסון (כמו מרכיבי משלים) מביאה לפגיעה בהתפתחות כלי הדם העובריים וההתפתחות התקינה של השלייה. ידוע שגם אצל נשים בריאות מערכת הקרישה פועלת ביתר במהלך ההיריון, ולכן גובר הסיכון לאירוע קרישתי לנשים חולות.
טיפול בקרישיות יתר הגורמת להפלות חוזרות
הטיפול המקובל באישה עם APS בהריון כולל מתן של הפרין – תרופה נוגדת קרישה ותיקה הפוגעת ביעילותם של פקטורי הקרישה בדם. הטיפול בהפרין ניתן לעיתים בשילוב עם אספירין (תרופה המונעת קרישה על ידי פגיעה בטסיות הדם), במינון נמוך של 80 מ"ג ליום.
קיימות עדויות לכך שמתן של אימונוגלובולינים (IVIG) יכול להפחית את שיעורי ההפלות, כנראה בגלל האלמנט האוטואימוני של המחלה. למרות ההיגיון הביולוגי, ככל הנראה אין יתרון לטיפול בסטרואידים לנשים בהריון הסובלות מהתסמונת. רוב הרופאים אינם ממליצים על טיפול כלשהו לנשים שלא חוו הפלות בעברן אך נמצאו בדמן הנוגדנים האופייניים למחלה. מלבד הטיפול נוגד הקרישה מומלץ לנשים אלו להיות במעקב צמוד הכולל בדיקות אולטרא-סאונד מוזמנות, והערכה תדירה של סיכון להתפתחות רעלת הריון. אולי יעניין אותך גם: הפלה עם תרופות – מה כבר יש לחדש?