האם בעתיד נוכל למנוע הפלות על ידי מתן פשוט של חיסון? כך לפחות טוענים חוקרים שנמצאים כיום בשלבי פיתוח של חיסון שלדבריהם יוכל למנוע את התופעה העצובה. מידי שנה מגיחים לאוויר העולם כ- 80 מיליון תינוקות ורדרדים חדשים שצווחים בקול רם עת זולגות דמעות של שמחה מעיני הוריהם.
ההפלה היא סוג של מנגנון הגנה שהגוף מאמץ לעצמו בכדי להיפטר מעובר שנוצר בצורה לא תקינה- כאשר בודקים עוברים שנפלו, מגלים שאצל 60% מהם קיימים פגמים גנטיים חמורים שלא היו מאפשרים חיים לאחר הלידה. יחד עם זאת, קיימים גם מקרים אחרים של הפלה שיכולים לנבוע ממחלות רקע של האם, מומים במבנה הרחם ועוד.
הפלות מאוחרות של עוברים בריאים
המנגנונים הגורמים להפלה וללידה מוקדמת עדיין אינם מובנים במלואם, ומחקרים מבוצעים כל העת במטרה להבין מה גורם למקרים כאלה לקרות, וכיצד אפשר למנוע אותם.
להשתמש במערכת החיסון נגד עצמה
שאלה זו העסיקה לא מעט חוקרים עד שנתגלה כי תאים מסוימים של מערכת החיסון, הקרויים תאי T מסוג CD4, משנים את ייעודם במהלך ההיריון ויוצרים מעין חומה בין מערכת החיסון של האם לבין העובר, ובכך מונעים תקיפה שלו והפלה.
עד היום הניסויים מבוצעים בעכברים ומראים תוצאות חיוביות למדי. כעת פועלים החוקרים על מנת לקבל את האישורים המתאימים ולהתחיל לנסות את החיסון החדשני גם על בני אדם. במהלך הניסויים התגלה ממצא מפתיע נוסף- מסתבר כי מתן חד פעמי של החיסון לא מונע רק הפלה בהריון בו הוא ניתן, אלא גם מקטין את שיעור ההפלות גם בהריונות הבאים. ממצא זה, אומרים החוקרים, מעיד כי הגוף מפתח זיכרון חיסוני לחיסון. זאת בדיוק כפי שלאישה שכבר עברה הריון תקין אחד בעבר (ולדנית), יש סיכוי נמוך יותר לעבור הפלה מאשר אישה שלא ילדה מעולם.
אופטימיות זהירה