טבעת ואגינלית – נובה רינג

התקן התוך רחמי - מירנה - כל מה שאת צריכה לדעת על ההתקן

תוכן עיניינים

ברוב המוחלט של המקרים, נשים שמגיעות למצב של הריון בלתי רצוי – ועקב כך גם חושבות על הפלה – אינן משתמשות קודם לכןטבעת ואגינלית – נובה רינג באמצעי מניעה בעת קיום האקט. עם זאת, ברור שיש בחלק מהמקרים מרווח מסוים לטעות. אמצעי המניעה מספקים הגנה גבוהה מאוד, אבל לא בהכרח מקסימלית. בנוסף יש נשים שמשתמשות בהם בצורה שאינה תקינה, שפוגעת ביעילות שלהם.
במאמר הבא נתייחס לאפשרות הנפוצה של טבעת ואגינלית, הידועה גם בשמה המסחרי "נובה רינג" (NuvaRing), כאמצעי מניעה. נסביר על אופן השימוש בה, היתרונות וגם החסרונות ביחס לאמצעי מניעה אחרים.

כיצד עובדת טבעת ואגינלית?

נובה רינג, מבחינה מעשית, היא טבעת שקופה, גמישה וקטנה (קוטר של 54 ס"מ) העשויה מפלסטיק. השימוש בה נעשה באמצעות החדרתה לנרתיק על ידי האישה, בצורה המזכירה טמפון, ביום הראשון למחזור החודשי ולמשך 21 יום. הטבעת מכילה מינונים נמוכים של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, המשוחררים באופן קבוע למחזור הדם בשלושת השבועות שלאחר ההחדרה (זאת להבדיל מגלולות למניעת הריון, בהן הספיגה של ההורמונים נעשית באמצעות מערכת העיכול).

הנוכחות של ההורמונים האלו בגוף מונעת ביוץ אפשרי, ובנוסף לכך משפיעה על הרחם: ריר צוואר הרחם נעשה עבה יותר, בעוד שרירית הרחם הופכת דקיקה יותר. בדרך זו, בהתאמה, היא מקשה על האפשרות של העובר להשתרש וכן מקשה על כניסת הזרע.

עד כמה ניתן להסתמך על טבעת רינג?

חשוב לציין שטבעת רינג נחשבת לאמצעי מניעה יעיל בכל קנה מידה. בשימוש נכון, מדובר כאן ביעילות בת כ-99% לפי הנתונים שמספק מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA.
כאשר משתמשים בטבעת בצורה שאינה נכונה – למשל במקרים בהם היא שוהה מחוץ לגוף האישה למעלה משלוש שעות, נמצאת בתוך גופה ארבעה שבועות ביותר או הוכנסה באיחור – היעילות עלולה לרדת. כך גם במקרים בהם האישה נוטלת תרופות המקשות לפעילות הטבעת, במיוחד תרופות אנטיביוטיות. עם זאת, עדיין מדובר ביעילות גבוהה המתחילה לרוב מכ-90%.

מהם הסיכונים הטמונים בטבעת הואגינלית?

למרות שנובה רינג נחשבת לפתרון יעיל, הוא אינו מושלם. ראשית, מכיוון שהטבעת אינה מספקת הגנה בפני מחלות מין. לכן נשים רבות בוחרות להשתמש בה במקביל לאמצעי מניעה נוספים, בראשם כמובן קונדום.
בנוסף לכך, שימוש בטבעת ואגינלית עלול להיות כרוך בכמה תופעות לוואי לא נעימות (גם אם לא מסוכנות לרוב): בחילות והקאות, דימומים בעוצמה קלה, תחושת גודש בשדיים, יובש בנרתיק, שינויים תכופים במצב הרוח, פגיעה בחשק המיני ועוד. לעומת זאת, הטבעת לא אמורה להקשות על האישה בקיום יחסי מין. ברוב המקרים האישה לא תרגיש כלל שהיא נמצאת בתוך גופה.
יש נשים עבורן השימוש בטבעת אינו מתאים, והן עלולות לחוות למשל דלקות חוזרות ונשנות בשתן או בנרתיק. בנוסף לכך, נוכחות האסטרוגן בטבעת מביאה לכך שנשים מניקות אינן יכולות להתבסס עליה.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן