כל מה שחשוב לדעת על קוטל זרע

קוטל זרע

תוכן עיניינים

קוטל זרע הוא אמצעי נפוץ למניעת הריון. המדובר הוא בסדרה ארוכה של מוצרים המגיעים בצורות מגוונות (לרבות ג'ל, משחה, פיסתקוטל זרע בד או פתילית) לכל אחד מהם דרך פעולה ואופי שימוש אחרים. העיקרון המרכזי עם זאת זהה: קוטל הזרע מוחדר לנרתיק האישה, קרוב ככל שניתן לצוואר הרחם, בדרך כלל טרם קיום יחסי מין. בכך הוא אמור לקטול את הזרע המוכנס לגוף האישה, או לחלופין להביא לכך שהתנועה שלו תיפסק – כך שהוא לא יוכל להיכנס לאיבר המין הנשי ולגרום להפריית הביצית.

היעילות של קוטל הזרע גבוהה, אבל אינה מושלמת

השאלה שצריכה להישאל היא עד כמה קוטל זרע מבצע את מלאכת מניעת ההריון בצורה יעילה. בהקשר הזה אפשר לטעון שהוא בהחלט עשוי לבצע את עבודתו, אולם ביעילות נמוכה בהשוואה לשימוש בקונדום או לנטילת גלולה: יעילותו עומדת על פי ההערכות סביב כ-80-70% בלבד.

לכן מומלץ לרוב לא להתבסס עליו באופן מוחלט למניעת ההריון, אלא לשלב אותו עם אמצעי מניעה אחרים: בעיקר קונדום או דיאפגרמה. מה גם שקוטל הזרע, בניגוד לקונדום, לא מספק שום הגנה מפני מחלות המין למיניהן (למרות העובדה שהוא עשוי להרוס את קרומי החיידקים המביאים לחלק ממחלות המין).

הוא כולל כמה חסרונות נוספים, דוגמת רכיבים כימיים שבכוחם השלילי לגרום לגירויים ולחוסר נוחות באזור רקמות הוואגינה, הפיכת גוף האישה ל"מועד לפורענות" להכנסת זיהומים או הגדלת הסיכויים לדלקת בדרכי השתן, לרבות אצל הגבר. העובדה שאת רוב הקוטלים יש להכניס לגוף האישה כ-60-30 דקות לפני קיום יחסי המין עלולה לפגוע באפשרות לאקט ספונטני.

בצד החיובי ניתן להדגיש את העובדה שמדובר באמצעי מניעה נגיש וזול (אין צורך במרשם רופא), שהשימוש בו פשוט ושאינו פועל על גוף האישה בצורה הורמונלית.

מה בין קוטל זרע לבין הפלה?

קוטלי זרע בהחלט יכולים להיות רלוונטיים עבור נשים לאחר הפלה, בין אם טבעית ובין אם הפלה יזומה. בשבועות הראשונים שלאחר ההפלה ישנם אמצעי מניעה שהאישה אינה יכולה להשתמש בהם, במיוחד אמצעים על בסיס הורמונלי, בעוד שקוטלי הזרע נחשבים לבטוחים מהבחינה הזו.

לכן לרוב אפשר להשתמש בקולטי הזרע מיד לאחר ההפלה. בחלק מהמקרים ההמלצה של אנשי המקצוע הרפואיים היא להשתמש בקוטלי זרע עד אשר גוף האישה יחזור לאיזון, אחרי התהליך המאוד לא פשוט שהוא עבר, ולאחר מכן לשקול עם הרופא המטפל אפשרות לאמצעי מניעה נוספים.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן