השוואה בין הפלה חוזרת מבחירה לבין הפלה ראשונה מבחירה

הפלה יזומה חוזרת לעומת הפלה יזומה ראשונה

תוכן עיניינים

יש סיבות שונות שעשויות להביא לרצון של האישה לבצע הפלה, או לעיתים לצורך הכרחי בכך. לעיתים ההריון הוא "טעות", במקריםהפלה יזומה חוזרת לעומת הפלה יזומה ראשונה אחרים הוא מגיע בזמן לא מתאים ובתרחישים שונים יש בעיות לאישה או לעובר המחייבות את הפסקת ההריון, אפילו בהקדם האפשרי. כיום ניתן לבצע הפלה בשתי דרכים עיקריות: הראשונה שבהן, השמורה לשלבים המוקדמים, היא הפלה בכדורים. האפשרות השנייה היא לבצע הפלה כירורגית, וזאת לרוב החל מהשבוע ה-23 לערך, פרק זמן בו הגלולות צפויות להפסיק להיות יעילות.

אבל מה קורה כאשר האישה עוברת הפלה יזומה יותר מפעם אחת בחייה? האם יש סיבות שעשויות להביא להפלות חוזרות ונשנות? ואילו השלכות חלות על האישה? במאמר הבא נספק את התשובות לשאלות אלה ולרבות אחרות.

מחקר אמריקאי בנושא הפלות יזומות שכדאי להכיר

לפני כמה עשורים נערך בארצות הברית מחקר ששם לו למטרה להבין בדיוק מה עומד מאחורי הפלות יזומות. אחת השאלות העיקריות שבחנו החוקרים היא האם ניתן למצוא דפוסים משותפים, או מאפיינים חוזרים, בין נשים המבצעות הפלה יזומה חוזרת בהשוואה לנשים שעושות זאת (בינתיים) פעם אחת בלבד. המחקר התבצע בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ובמסגרתו בחנו החוקרים כ-600 נשים קנדיות שביקרו במחלקות פוריות או גינקולוגיה בבתי חולים שונים ברחבי המדינה הצפון אמריקאית. רציונל עיקרי לביצוע המחקר היה מספר הולך וגודל של הפלות יזומות חוזרות באותה תקופה, שהביא את החוקרים לנסות להבין מה עומד בבסיס ההפלות היזומות וכיצד הן משפיעות על הנשים. למרות שחלפו מאז כמה עשורים, אפשר לשער שגם היום מחקר מקביל היה מראה שיש אחוז לא מבוטל של הפלות בקרב נשים.

החוקרים העלו כמה השערות שעשויות להסביר את מאפייני הנשים שמבצעות הפלות יזומות יותר מפעם אחת בחייהן. אחת התיאוריות העיקריות היו שנשים שעושות זאת נחשבות לסתגלניות פחות לתהליך. היו חוקרים שסברו כי נשים המשתייכות לקבוצה הזו נעשות חרדות מהמיניות, מה שמביא באופן מפתיע לכך שהן משתמשות פחות באמצעי מניעה – מה שמעלה את הסיכויים להריון בלתי מתוכנן של האישה, ולרצון לבצע הפלה כתוצאה מכך.

החוקרים שיערו בשלב הראשון שהגורם העיקרי להפלות חוזרות אינו פסיכולוגי, התנהגותי או נפשי עמוק מדי. ייתכן שהסיבות לכך הן פשוט שיש להן אפשרות לעבור הפלות, שהן יודעות כבר שניתן לבצע בקלות יחסית. לעיתים הגורם הוא חוסר ידע לגבי טיב אמצעי המניעה, איכות ירודה של אמצעי מניעת הריון ועוד. סביר מאוד להניח שבשלב הזה של חייה האישה כבר תהיה בעלת כל הידע הדרוש על הנושא, אבל המחקר הראה שייתכן גם תרחיש אחר.

אילו נשים צפויות יותר לבצע הפלת חוזרת?

מחקרים שהתקיימו במהלך השנים ניסו לתהות על קנקנן של נשים שעוברות הפלות חוזרות. המחקר המהותי בתחום הראה שהסבירות להפלה חוזרת עולה אצל נשים מבוגרות באופן יחסי, כמו גם נשים לא נשואות. למעשה, בתקופת המחקר כחמישית מהנשים שהמתינו לבצע הפלה כבר חוו הפלה בעברן. מכאן שיכול מאוד להיות שההפלה היזומה עשויה להשפיע על התנהגות האישה, במישור המיני ובאפיקים אחרים של חייהם, וכמובן שגם על קבלת החלטות ביחס למין, להפלות ולשימוש באמצעי מניעה (ביחס לאמצעי מניעה, לא נמצאו הבדלים ראויים לציון בין הקבוצות).

המחקר הראה בהקשר הזה שנשים שניגשו לביצוע הפלה בפעם השנייה, הפגינו פעילות מינית גדולה יותר בהשוואה לנשים שעברו את ההפלה בפעם הראשונה. יכול להיות שההתנהגות שלהן הייתה מתירנית יותר, מה שהגדיל את הסיכויים להריון בלתי רצוי.

עם זאת, אין הבדלים משמעותיים

החוקרים במחקר המדובר השוו כאמור בין שתי קבוצות: נשים שביצעו הפלה בפעם הראשונה בחייהן, באופן יזום, ולעומתן נשים שניגשו להפלה יזומה בפעם השנייה או אפילו יותר מכך (ויש נשים שעושות הפלות יזומות שלוש או ארבע פעמים בחייהן).
החוקרים השוו בין הנשים בכמה פרמטרים, ביניהם:

  • גיל
  • מערכת היחסים של האישה
  • תדירות יחסי המין
  • סטטוס האישה
  • איכות השינה
  • היפוכונדריה – האם האישה חוששת ממחלות מין?

באופן שאולי ייראה לחלק מכן מפתיע, החוקרים ראו שאין הבדלים משמעותיים באפיון של כל אחת מהקבוצות האלה. למרות שהיו כמה נקודות שוני בין נשים בכל אחת מהקבוצות, השורה התחתונה היא שנקודות הדמיון ביניהן עלו בהרבה על קווי השוני. החוקרים בהמשך לכך התקשו להצביע על "נוסחה" שתאפשר להם להכניס לתוכה נשים המבצעות הפלה יזומה חוזרת, הן ברמה ההתנהגותית והן במישור הפסיכולוגי. מכאן נובע שמדובר בתופעה מורכבת ורבת פנים.

השוואה: הפלה טבעית לעומת הפלה מרצון

חשוב להדגיש שהמחקרים מצאו שנסיבות ההפלה משפיעות בצורה משמעותית על התחושות שהאישה מפתחת ביחס אליה. הפלות חוזרות טבעיות נוטות להיות מורכבות הרבה יותר להתמודדות מאשר הפלות יזומות, ולו מכיוון שבמקרה הראשון סביר מאוד להניח שהאישה תרצה את הילד בכל מאודה. חשבו לדוגמה על אישה שמראש נתקלה בקשיים להיכנס להריון ועשתה זאת רק לאחר טיפולי פוריות מורכבים, ועל התחושות שצפויות להציף אותן לאחר ההפלה.

את ההפלות החוזרות מגדירים כבעיה רפואית כאשר האישה חווה לפחות שלוש הפלות, גם כאשר חלק מההפלות האלה מתרחשות בשלבים מאוד מוקדמים, אפילו לפני בדיקת ההריון הגורלית: למעשה, כשני שליש מבין ההפלות מתרחשות בשלבים הראשונים האלה. לרוב ההפלות נגרמות עקב כשלים כרומוזומליים במטען הגנטי של הריון האישה, כאשר גילה של האישה ומספר הלידות שהיא עברה, גיל האב, מחלות אוטואימוניות, הפרעות אנדוקריניות, זיהומים ואי ספיקת צוואר הרחם הם חלק מהפרמטרים העיקריים שעלולים להביא להפלות החוזרות. מיותר אולי לציין שאבחון הסיבה הספציפית המביאה להפלה עשוי לאפשר טיפול יעיל לאישה, שיגדיל את הסיכויים שההריון הבא שלה יהיה מוצלח הרבה יותר.

נשים רבות שעוברות הפלות חוזרות, בין אם מרצון ובין אם לא, מבינות שקשה להן להתמודד עם השינוי הזה לבדן. הן זקוקות לאוזן קשבת, ולעיתים אף לטיפולים פסיכולוגיים ואחרים. יש כיום פתרונות המוצעים ברמת המאקרו, למשל קבוצות תמיכה המאורגנות על ידי משרד הבריאות, בהם ניתן להיעזר על מנת להתמודד עם המצב.

הפלה זה אף פעם לא פשוט

מתקופת המחקר ועד עצם היום הזה, עולה שאלת הלגיטימציה של ההפלות. המחלוקת היא האם מדובר בצעד הגיוני או אפילו מתבקש במצבים שונים, ולו עקב העובדה שמדובר כאן באובדן של חיים שרק מתחילים להתפתח. חשש שעולה מפעם לפעם הוא שנשים שכבר ביצעו הפלה תהיינה סבורות ש"השד לא נורא כל כך", לעיתים עד לרמה של התייחסות קלת דעת לכניסה להריון. כי אם הכניסה להריון אינה סוף פסוק, ויש כיום פתרון יעיל באחוזי הצלחה גבוהים, אז האם האישה חייבת לנקוט מראש בכל אמצעי הזהירות?

ברור שבפועל, תפיסות מהסוג הזה הן שגויות מיסודן. כל אישה שהתנסתה בהפלה, רצונית או כפויה, תוכל להעיד שמדובר בתהליך קשה – בעיקר במישור הנפשי, אבל לא רק. לכן רצוי להתבונן בהפלה כאל מוצא אחרון, ולשקול את ההפלה רק כאשר אין ברירה מעשית אחרת. הפלה יזומה היא לרוב תוצר של התלבטות עמוקה וקשה, אותה האישה יכולה לבצע בעזרת בן הזוג, בני המשפחה וכן הלאה. יש שיטענו שההחלטה הסופית צריכה להיות של האישה, כי מדובר כאן בגופה שלה, אבל ברור שהמצב לא כזה פשוט וחד משמעי בפועל.

מן העבר השני של המשוואה, חשוב לנסות לקחת את ההפלות בפרופורציה הנכונה, גם כאשר מדובר בהפלות חוזרות. יש נשים אשר עצם ההפלה היזומה גורמת להם לרגשות אשם המלווים אותן משך כל חייהם, או אפילו לתחושה ש"משהו לא בסדר" איתה. עם כל חוסר הנעימות הכרוכה בהפלה, בחלק גדול מהמקרים מדובר במצב בו זוהי ההחלטה הטובה ביותר שהאישה יכולה לקבל.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן