הפלה ציבורית או פרטית – מה הכי נכון עבורך?

הפלה פרטית מול הפלה ציבורית – מה נכון יותר עבורך?

תוכן עיניינים

בשלב מסוים, זה קרה. החלטת, או לעיתים נכפה עליך, להפסיק את ההריון שרק החל להתפתח ברחם שלך. יש סיבות שונותהפלה פרטית מול הפלה ציבורית – מה נכון יותר עבורך? להפסקת הריון וגם כמה שיטות, אותן יש לשקול בהתאם לגיל ההריון (בשלבים הראשונים רצוי לבצע הפלה בכדורים, בעוד שלאחר מכן הפלה בשאיבה). אבל השורה התחתונה היא שבשלב מסוים, האישה צריכה להחליט האם היא מבצעת הפלה דרך בתי החולים הציבוריים או לחלופין במסגרת הפרטית.

אז איך יודעים מה להחליט? ומהם היתרונות של כל בחירה שכזו? איך עושים הפלה? בשאלות אלה ואחרות נעסוק במאמר הנוכחי.

הפלה ציבורית: זולה יותר, אבל ההחלטה נתונה בידי וועדה

האפשרות הראשונה היא לבצע את ההפלה באחד מבתי החולים הציבוריים בישראל, לאחר מעבר בהצלחה של ועדה להפסקת הריון (כמעט כל הבקשות המוגשות לוועדה מאושרות בסופו של תהליך). בתי החולים בישראל נחשבים למובילים בכל קנה מידה, כך שהצפי הוא לביצוע ההפלה על ידי רופאים מוסמכים. ברוב המקרים אפשר לכן להיות רגועים בכל הנוגע לאחוזי ההצלחה של ההפלה, בעיקר כאשר מבצעים זאת בחודשים הראשונים של ההריון.

היתרון העיקרי של הפלות ציבוריות הוא כמובן המחיר שלהן. יש כמה תנאים מרכזיים המקנים לאישה מימון העלות של ההפלה, בהתקיים אחד מהתנאים הבאים:

  • אישה הצעירה מ-33
  • הריון שנגרמו עקב יחסים שהחוק הפלילי מגדיר כ"אסורים" (בעיקר אונס)
  • הריון בו מתגלה במהלך בדיקות הסקר שלעובר יש מום גופני או נפשי חמור
  • חיילות הנמצאות במהלך השירות הצבאי
  • נשים שמציגות סיבה רפואית או נפשית לביצוע ההפלה

הבעיה, כאמור: לאישה אין שליטה על ההחלטה

החיסרון העיקרי של הפלות ציבוריות, ניחשתם נכון, הוא היעדר גמישות בלוח הזמנים. האישה מחויבת ללוח הזמנים של בית החולים, שבתקופות שונות לאורך השנה נוטה להיות עמוס בכל קנה מידה. ייתכנו זמני המתנה ארוכים באופן יחסי, וההמתנה הזו היא לפעמים קריטית: חשבו על אישה שבעקבות דחיית הטיפול חייבת לבצע הפלה בשאיבה ולא הפלה בכדורים, או על ההמתנה המייגעת של האישה להפלה שנקבעה שבועות או חודשים קדימה.

הפלות ציבוריות אינן מעמידות לאישה זכות בחירה לגבי הרופא שיבצע עבורה את ההפלה, וגם זה יכול להיות חיסרון. האישה למעשה נתונה לזמינות וללוח הזמנים של הרופאים ובית החולים, כשיש סיכוי שהיא תיתקל ברופא שלא בחרה בו.

מתי כדאי לשקול הפלה פרטית?

הפלה פרטית נעשית בבתי חולים פרטיים בישראל, שקיבלו את האישור לעשות זאת ממשרד הבריאות לאחר עמידה בתנאים מוגדרים. בהמשך לאבחנות שביצענו קודם לכן, אפשרות לראות שהפלות פרטיות מעמידות עבור האישה זכות בחירה כמעט מלאה של המקום בו היא תבצע את התהליך והרופא שייקח על עצמו את המושכות במקרה שלה. בדרך זו היא יכולה להגיע למומחים מהשורה הראשונה בישראל, מה שחשוב בעיקר כאשר מדובר בהפלה מורכבת יחסית או כשהאישה מעוניינת לקבל קצת שקט נפשי בתקופה עמוסת לחצים ואי ודאות. בתי החולים הפרטיים מציעים בהמשך לכך ליווי אישי ואינטימי של האישה גם לאחר ההפלה, מצרך מבוקש בתקופה שהיא הכול חוץ מפשוטה.

הזמינות לביצוע ההפלה תלויה מטבע הדברים במאפיינים של הקליניקה או בית החולים הפרטי והצוות הרפואי שלו, אולם ללא צל של ספק ניתן לטעון שהזמינות כאן גבוהה הרבה יותר מאשר בתי החולים הציבוריים. בעוד שבבתי חולים ציבוריים תיתכן המתנה בת חודשים ארוכים, במסגרת הפרטית תוכלו לתאם הפלה במהירות, אפילו תוך ימים ספורים. יש לכך חשיבות מכרעת על התחושה האישית של האישה ועל אחוזי ההצלחה בטיפול.

החסרונות הטמונים בהפלה פרטית

באופן לא מפתיע, החיסרון העיקרי של הפלה פרטית – ויש שיגידו שגם החיסרון המשמעותי היחידי – הוא העלות הגבוהה הכרוכה בתהליך בהשוואה להפלה במגזר הציבורי. בניגוד לטיפולים רפואיים אחרים כאן משרד הבריאות הגדיר תעריפים מחייבים, העומד נכון לנקודת הזמן הנוכחית (סוף 2020) על 2,253 ש"ח (עם הפניה מקופת החולים) או 2,303 ש"ח (בהיעדר הפניה) במקרה של הפסקת הריון תרופתית. אם האישה מבצעת הפסקת הריון כירורגית, היא תידרש לתשלום שנע בין 3,129 ש"ח (הפניה של קופת החולים) ל-3,198 ש"ח (ללא הפניה).

הסכומים עתידים להשתנות מדי פעם  לכן חשוב לבדוק אותם לפני שמקבלים את ההחלטה. לסכומים האלה יש להוסיף בכל מקרה תשלום עבור ועדה להפסקת הריון, העומד על כ-450 ש"ח. לא מדובר כאן בסכומי עתק, אבל אין ספק שאי אפשר לבטל אותם בשישים.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן