5 מיתוסים על הגלולה להפסקת הריון – ולמה חשוב לנפץ אותם?

ציטוטק - הפסקת הריון תרופתית

תוכן עיניינים

הפסקת הריון היא, מטבע הדברים, תהליך הכרוך בהרבה מאוד חששות עבור האישה וקרוביה. אולי מהסיבות האלה התפתחו5 מיתוסים על הגלולה להפסקת הריון – ולמה חשוב לנפץ אותם? במהלך השנים לא מעט מיתוסים ביחס לגלולות הפסקת הריון, חלקם מקבלים ביסוס מסוים במציאות בעוד אחרים הם לא יותר מאשר.. ובכן – מיתוס.

בסקירה הבאה נציג בפניכם חמישה מיתוסים מרכזיים לגבי הפסקת הריון בכדורים, וננסה לקבוע עד כמה כל אחד מהם עומד במבחן המציאות.

מיתוס ראשון: הפסקת הריון תרופתית תקשה על האישה להיכנס להריון בעתיד

יש נשים הסבורות כי גלולה להפסקת הריון, והפסקת הריון כמכלול, עלולים לפגוע ביכולת שלה להיכנס להריון בעתיד. חשש אחר הוא שאחוזי ההצלחה של ההריון שהן כן יצליחו להיכנס אליו יהיו נמוכים יחסית.
במקרה הזה, חשוב להתבונן בנתונים המגיעים מכל קצוות העולם. הם מציגים תמונה חד משמעית: על פי נתונים שהצטברו לאחר מיליוני הפסקות הריון תרופתיות, מצאו המחקרים כי ההליך אינו משפיע כלל וכלל על ההריונות העתידיים של האישה.

מיתוס 2: גלולות להפסקת הריון טומנות בחובן סיכונים בריאותיים משמעותיים

מיתוס נפוץ נוסף מתייחס לבטיחות התהליך, כשהדאגה של הנשים בהקשר הזה היא שהגלולות עלולות לפגוע בבריאות שלהן, בטווח הקצר והארוך כאחד. למיתוס הזה אין ביסוס ממשי. הפסקת ההיריון התרופתית קיבלה את אישורם של משרד הבריאות הישראלי ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). נמצא כי הסיכויים לסיבוכים שונים קיימים, כמו בכל הליך רפואי, אולם הם מצומצמים.
חשוב להדגיש שיש נשים עבורן הפסקת ההיריון התרופתית אינה מתאימה. כך למשל הפסקת הריון בצורה זו אינה מיועדת לנשים המשתמשות בסטרואידים או סובלות מבעיות בקרישת הדם, יתר לחץ דם, אי ספיקת כבד, אלרגיה ועוד. השיטה פחות מומלצת עבור נשים מעשנות שגילן עולה על 35, וגם אינה מתאימה במקרים של הריון שהפסיק בשלב מסוים להתפתח או הריון חוץ רחמי.

מיתוס 3: הפסקת הריון בכדורים כרוכה בכאבים עזים

המשמעות של הפסקת הריון היא שתכולת ההריון יוצאת מהגוף, כך שברור מדוע מדובר בתהליך בעל השלכות עצומות על הגוף. אבל האם יש כאן כאבים? התשובה הפשוטה היא שיש מקרים רבים בהם הפסקת הריון בגלולות כרוכה בכאבים מסוימים, הנובעים מהתכווצויות הרחם. עם זאת ברוב המקרים הכאבים האלו נסבלים, וצפויים לחלוף תוך פרק זמן קצר לאחר נטילת כדורי הציטוטק בחלק השני של ההפלה. מיתוס משלים אחר הוא שהפלה בשאיבה תביא לכאבים נמוכים יותר, כאשר גם כאן התשובה אינה חד משמעית ואף עשויה להשתנות מאישה לאישה.

אם הכאבים ממשיכים פרק זמן ארוך או מתגברים עם הזמן, יכול להיות שכן כדאי לגשת לרופא לצורך אבחון ושלילת זיהומים וצרות אחרות.

מיתוס 4: קיים סיכוי גבוה שההפלה לא תצלח

גלולות להפסקת הריון מציעות אחוזי הצלחה גבוהים באופן יחסי, אם כי אינם מקסימליים: כמו כל טיפול רפואי אחר למעשה. אחוזי ההצלחה עומדים על פי ההערכות על כ-90-80%, כאשר הם עשויים לרדת ככל שההיריון מתקדם. במקרה כזה, כמובן, נדרשת שאיבה של תכולת ההריון.

בניגוד למה שחלק מהנשים חושבות, הסיכוי שתידרש שאיבה עקב חוסר הצלחה של הגלולות קיים אבל לא גבוה מדי.

מיתוס 5: הגלולות להפסקת הריון נגישות (כמעט) לכל דורשת

יש נשים הסבורות שהליך הקבלה של גלולות להפסקת הריון הוא פשוט מדי, או בעיקר פרוץ. האמונה בהקשר הזה היא שאת חלק מהכדורים – בעיקר אלה הנלקחים בשלב הראשון – אפשר לרכוש בבית המרקחת, או לכל הפחות לאחר קבלת מרשם מהרופא המטפל באישה.

בפועל, יש כיום בישראל פיקוח די הדוק על הגלולות ואופן הצריכה שלהן. את ההפלות התרופתיות אפשר לבצע רק בבתי החולים (הפרטיים או הציבוריים) שקיבלו אישור מפורש ממשרד הבריאות לעשות זאת.

המיתוסים שהובאו כאן הם חלקיים, אבל מאפשרים להגיע למסקנה כמעט חד משמעית: רצוי שלא לקחת כ"תורה מסיני" את כל מה שאתן שומעות.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן