הפלה מלאכותית – כך תעשי את זה נכון

הפלה מלאכותית

תוכן עיניינים

הבאה של תינוק לאוויר העולם היא אחת המתנות הגדולות ביותר שאישה יכולה לקבל. למרות זאת, יש נשים רבות שמסיבות שונות –הפלה מלאכותית לעיתים קרובות מוצדקות – מבינות כי אין יכולות או מעוניינות להמשיך עם ההריון. הן מבררות על האפשרות של הפלה מלאכותית (להבדיל מלידה של תינוק בריא, הפלה טבעית או מוות תוך רחמי של העובר), ורואות שכיום מדובר בהליך שהוא לרוב בטוח לחלוטין. הנה כל מה שכדאי שתדעו על הפסקת הריון יזומה, הדרך לעשות זאת והיתרונות הקיימים.

אז איך מבצעים הפלה מלאכותית?

כיום יש שתי שיטות להפסקת הריון מלאכותית, כל אחת מתאימה במצבים שונים וכוללת יתרונות משלה – שימו לב שבכל המקרים אפשר לבצע את התהליך רק לאחר מעבר בהצלחה של ועדה להפסקת הריון.
ההליך הפשוט יותר הוא הפלה בכדורים, המבוססת על נטילה של שתי תרופות (מיפג'ין וציטוטק) תוך פרק זמן של 48 שעות. כדורים אלו גורמים לפתיחה של צוואר הרחם, לכיווצו של שריר הרחם ולפליטת תוכן הרחם. התהליך אינו נחשב לפולשני ולא גורם לטראומה לגוף, אם כי ייתכנו תופעות לוואי וצורך בתקופת התאוששות. חשוב לזכור שהפלה בכדורים אפשרית רק בחלק הראשון של ההריון, בדרך כלל עד השבוע התשיעי להריון.

האפשרות השנייה היא פעולה כירורגית, המכונה "גרידה". במסגרתה מוציאים ישירות את תוכן ההריון, לאחר הרחבת צוואר הרחם בפעולה ניתוחית קצרה באופן יחסי. את הניתוח ניתן לעשות עד לשבוע ה-22 להריון, כאשר התהליך פשוט יותר אם הוא נעשה בשלב מוקדם ככל שניתן.

הפלות הן נושא טעון בכל קנה מידה

בסופו של דבר, ההחלטה האם לבצע הפלה מלאכותית היא של האישה בלבד (אם כי ברור שהיא נעזרת פעמים רבות בבן הזוג, בבני המשפחה ובקרובים האחרים שלה). בין התרחישים שעשויים להביא לצורך הזה ניתן למנות אישה שאינה מסוגלת בשלב הזה של חייה להביא לאוויר העולם תינוק, מסיבות כלכליות למשל, ולצד זה מצבים של הריון בלתי רצוי, הריון שאינו מתפתח בצורה תקינה, הריון המסכן את בריאות האישה ועוד.
בפועל מדובר בנושא טעון בעל חשיבות מכרעת, הן מבחינה בריאותית והן בכל הנוגע לצדדים המוסריים והאתיים שלו – אסור לשכוח שמדובר כאן בהפסקת חיים של עובר חי. לכן הוועדה להפסקת הריון צפויה לאשר את הפסקת ההריון היזומה בכמה תרחישים עיקריים, ובעיקר:

  • מצב בו גיל האישה נמוך מ-18 או לחלופין עולה על 40
  • ההריון אינו מנישואין, או האישה אינה נשואה כלל
  • ההריון נגרם עקב מעשים פליליים, לרבות אונס או גילוי עריות
  • בבדיקות המוקדמות נמצא כי לוולד מום גופני או נפשי חמור

אם האישה מקיימת את אחד מהתנאים האלו, ומבצעת את תהליך הפסקת ההריון לפי הספר, אין סיבה שהתהליך לא יאושר עבורה. כיאה לחשיבות ההחלטה על הפסקת ההריון, מומלץ מאוד לבצע אותה לאחר ששוקלים היטב את כל הצדדים של הצעד, וכמובן שגם מנסים לחשוב מהי השיטה המתאימה עבור האישה. זכרו שהפלה אינה סוף העולם, ורוב הנשים עוברות אותה בהצלחה יתרה ואף מסוגלות להיכנס בעתיד להריון טבעי שיסתיים בהצלחה.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן