האם חיסון נגד קורונה עלול לגרום להפלה?

האם החיסון כנגד קורונה עלול לגרום להפלה?

תוכן עיניינים

לפני שבועות מספר דווח על אישה הרה, שלא התחסנה ונפטרה בבית החולים מקורונה. מי שהתעדכן בפרטים המלאים נוכח לדעת כי הרופאים הצליחו לילד את התינוקת שלמה ובריאה, אך זמן קצר לאחר מכן התדרדר מצבה של האם בעקבות המחלה והיא נפטרה. נשים הרות רבות בישראל כבר חוסנו אך לא כולן. אחת הסיבות לכך היא החשש שעם כל הבעייתיות של המחלה, החיסון עצמו עלול להביא עימו תופעות לוואי מטרידות ואולי בלתי הפיכות. האם החיסון כנגד קורונה אכן עלול לגרום להפלה? זה מה שידוע למדע, נכון ל-2021.

חיסון והפלות – האם יש סיבה לדאגה?

ידיעות שפורסמו בבריטניה וזלגו לישראל מעוררות דאגה בקרב ציבור הנשים בכלל וציבור הנשים ההרות בפרט. על פי הידיעות, עולה כי נרשמה עליה במספר הנשים שעברו הפלה, לאחר שקיבלו את חיסון הקורונה. עיתונאים ומדענים שבדקו את הידיעות הללו, גילו כי גם אם העובדות היבשות היו נכונות בחלקן, המסקנות שחילחלו אל הציבור היו שגויות.

על פי הדיווח המקורי, העליה במספר ההפלות יוחסה לחיסון. אולם, בתקופה המדוברת החלו לצאת בבריטניה במבצע חיסונים מואץ ובו נכללו, מטבע הדברים, גם נשים הרות. על פי בדיקת המספרים של המתחסנות ובהתאם למספר ההפלות שנרשמו, עולה כי המספר הזה היה צפוי, ללא שום קשר לחיסון. כלומר, השיעור של הנשים שהפילו בבריטניה בתקופה המדוברת היה פחות או יותר זהה, לשיעור ההפלות הטבעיות שאפשר לצפות להן על פי הסטטיסטיקה.

במקביל, ניתן לראות כי בישראל לפחות חלק מהחשש מפני חיסון בזמן ההיריון הולך ונמוג. דיווחים של קופות החולים ושל משרד הבריאות מגלים כי חלה עליה משמעותית במספר הנשים ההרות המחוסנות או שהתחסנו במהלך ההיריון. ראוי לציין כי חלק מהנשים מודאגות מאפשרות של חיסון בטרימסטר הראשון. לכן, בדקנו גם את המשמעות של חיסון במועד זה או במועד מאוחר יותר, כאשר ההיריון כבר יותר בשל (והעובר יותר מפותח).

האם זה נכון שלא כדאי להתחסן בתחילת ההיריון?

מומחי משרד הבריאות שנדרשו לנושא לפני מספר שבועות הודיעו כי מעל 50 אחוז מהנשים ההרות בישראל כבר חוסנו. רופאים בכירים מסבירים כי על פי ההמלצות המרכזיות כיום, עדיף להתחסן בזמן ההיריון בשליש השני או השלישי. זאת, כמובן, אם האישה לא חוסנה עוד קודם לכן. אין זאת אומרת שחיסון בתחילת ההיריון נחשב לאסור, אולם ליתר ביטחון ההמלצה היא להתחסן מבעוד מועד (לפני היריון) או אחרי שחלף השליש הראשון. יחד עם זאת, חלק מהרופאים סבורים כי במצבים מסוימים התועלת של החיסון ביחס למצב האישה ההרה תומך בחיסון גם אם מדובר בתחילת ההיריון.

ידועים מקרים, גם אם לא רבים, על כך שקורונה עברה מן האם לעובר. יחד עם זאת, ישנם מתנגדי חיסונים אשר מצביעים על תופעות לוואי של החיסון, שעלולות גם הן לפגוע בעובר. המסקנה, אם כן, היא שעל פי הידוע כיום, לאישה הרה עדיף להתחסן בשלישי השני או השלישי של ההיריון. החשש הוא שבתקופה הראשונה של ההיריון האיברים של העובר מבשילים בקצב מואץ ולכן, הנטייה הטבעית היא להימנע מהתערבות בשלב הזה.

מה אומרים בארגוני הבריאות?

מטעם גורמי הבריאות המרכזיים בעולם המצב הוא כזה: על פי משרד הבריאות בארץ ומשרדים אחרים בעולם וכן על פי המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC), לא נמצא קשר סטטיסטי מדעי בין החיסון לקורונה לבין עליה בסיכוי להפלה. אין זאת אומרת שדבר כזה לא יכול לקרות בשום פנים ואופן, אולם בהחלט לא מדובר בתופעה.

מקורות:
https://www.nebraskamed.com/COVID/you-asked-we-answered-do-the-covid-19-vaccines-contain-aborted-fetal-cells
https://www.livemint.com/news/india/pregnant-and-getting-vaccinated-read-govt-s-guidelines-on-safety-and-possible-sideeffects-11625247833740.html

אולי יעניין אותם גם:

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן