גלולות למניעת הריון

מניעת הריון - אמצעי מניעה פופולאריים

תוכן עיניינים

גלולות למניעת הריון הן מאמצעי המניעה הנפוצים ביותר שיש, גם אם ההמלצה הברורה היא לא להסתמך עליהן באופן מוחלט:גלולות למניעת הריון הגלולות הרי לא מספקות הגנה בפני מחלות מין. אופן הפעילות של הגלולות מסביר את היעילות הגבוהה שלהן, כאשר בגלולה הממוצעת החומרים הפעילים יהיו אסטרוגן ופרוגסטרון, הורמוני המין הנשיים, שמונעים הפרשת רכיבים הגורמים לביוץ.

בנוסף לכך, רכיב הפרוגסטרון מסייע למניעת מצבים בהם רירית הרחם תבצע את השינויים הדרושים לצורך קליטתה של הביצית.

במאמר הבא נתייחס לקשר הדי הדוק הקיים בין גלולות למניעת הריון לבין הפלה, כך שתדעו בדיוק כיצד להתנהל נכון.

עד כמה גלולות למניעת הריון נחשבות ליעילות?

השאלה הראשונה שבוודאי עולה היא באיזו סבירות הגלולות תבצענה את המשימה לשמה הן נלקחות, כלומר, מניעת ההריון (בלתי רצוי, בהקשר הזה). למרות שלכל גלולה יש את החוקים משלה, הנתונים הכלליים הם בהחלט מעודדים – כל עוד מקפידים לקחת את הגלולה בדיוק בהתאם להנחיות.

בדרך כלל, יש ליטול את הגלולה החל מהיום החמישי שלאחר מועד ההתחלה של הווסת. אם עושים זאת, ומקפידים על נטילה באופן שוטף על פי ההנחיות, מגלים אחוזי יעילות כמעט מקסימליים (של כ-99.9%). למרות זאת צריך לקחת בחשבון שהגלולות כן טומנות בחובן סיכוי כניסה להריון, גם אם קלוש, וכן שהן אינן מונעות כאמור מחלות מין. לכן מומלץ לנקוט משנה זהירות ולא להתבסס אך ורק.

גלולות למניעת הריון נחשבות לבטוחות בכל קנה מידה. בניגוד למיתוס די רווח בקרב חלק מהנשים, נטילת גלולות במהלך חודשי ההריון (לרוב עקב חוסר ידיעה שהאישה בכלל נמצאת בהריון) אינה טומנת בחובה פוטנציאל נזק להריון. בוודאי שהיא לא דורשת ביצוע הפלה יזומה מצד האישה.

האם ניתן להשתמש בגלולה לאחר הפלה?

הפלה היא מאורע לא פשוט עבור הגוף, גם אם עם ההתפתחות של הרפואה המודרנית ניתן לעשות זאת בצורה יעילה יחסית, עם אחוזי הצלחה גבוהים. בדרך כלל המחזור החודשי חוזר להופיע כ-8-4 שבועות לאחר מועד ההפלה (תלוי בלא מעט גורמים), וזוהי סוגיה חשובה מאוד מבחינת המשך השימוש בגלולות למניעת הריון. ההנחיה הגורפת היא להשתמש באמצעי מניעה הפועלים בצורה הורמונלית, כולל כמובן גלולות למניעת הריון, רק לאחר המחזור החודשי. במאמר מוסגר, יש הממליצים להמתין פרק זמן קצר יותר, בן כמה ימים, לפני המשך השימוש.

אם לוקחים את מקדם הבטיחות של כמה שבועות, הרי שיחסי מין ניתן לרוב לחזור לקיים הרבה קודם לכן – כעבור מספר ימים ממועד ההפלה, עם הפסקת הדימום הווגינלי. כתוצאה מכך נוצר פרק זמן מסוים בו האישה כן יכולה להיכנס להריון, כאשר היא מקיימת יחסי מין, אבל עדיין נאסר עליה ליטול גלולות למניעת הריון. במקרה הזה חשוב כמובן להתבסס על אמצעי מניעה אחרים, בראשם קונדום.

 

אולי יעניין אתכם גם:

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן