הפלה עם תרופות – מה כבר יש לחדש?

רואקטון בזמן הריון

תוכן עיניינים

הפלה, הלא היא הפסקת הריון (בין אם יזומה ובין אם לא), ניתן לבצע בדרכים שונות. החלוקה העיקרית היא הפלה עם תרופות, ולצדהפלה עם תרופות – מה כבר יש לחדש? זה הפלה בניתוח. כל אחד מהתהליכים האלו אינו תוצר של השנים האחרונות. הפלה בתרופתית למשל מבצעים ברחבי העולם מזה מספר עשורים, החל מסוף שנות ה-80 של המאה ה-20.

עם זאת ניתן להצביע על כמה שינויים של העת הנוכחית, חלקם משמעותיים בכל קנה מידה בקיצור, התהליך הדרוש על להשלמת ההפלה בצורה היעילה והבטוחה ביותר. הנה כל מה שחשוב שתדעו על האופן בו נהוג לבצע כיום הפלה עם תרופות, השינויים המרכזיים ביחס לעבר והדגשים שיגדילו את סיכויי ההצלחה שלכן.

אלו הן התרופות המשמשות להפלה עם כדורים

הפלה באמצעות תרופות מאושרת כיום לביצוע בעשרות רבות של מדינות בכל רחבי העולם, כולל כמובן ישראל, כשמבחינה סטטיסטית כ-40% מהפסקות ההריון בישראל נעשות בשיטה זו. ההתבססות בתהליך המקובל כיום היא על שתי תרופות מרכזיות, אותן חשוב ליטול על פי הספר ובהתאם למועדים שנקבעו לכך.

התרופה הראשונה עונה לשם המפיג'ין (Miferpristone), והיא מיועדת לחסום את פעילותו של ההורמון פרוגסטרון אשר חיוני להמשך ההיריון בגוף. את התרופה נוטלים ביום ההפלה עצמו, לאחר הארוחה, ובחלק גדול מהמקרים האישה אינה חווה תופעות לוואי כלל. כאשר כן יש תופעות לוואי בתמונה, יהיו אלה בעיקר בחילות, הקאות או דימומים.

תוך פרק זמן של עד 72 שעות ממועד נטילת התרופה הראשונה, מגיע הרגע ליטול גם את השנייה – ציטוטק (Misoprostol). התרופה, אותה נוטלים בקיבה מלאה דרך הפה או בהחדרה ווגינלית, מביאה לכך שהרחם מתכווץ ומדמם, תוך שהוא פולט בדרך זו את תכולת ההיריון. לאחר השימוש בתרופה עשויות להופיע תופעות לוואי דוגמת דימום בדרגות חומרה שונות, כאבי בטן והתכווצויות, המשתנים בהתאם למאפייני האישה, לגיל ההיריון ולפרמטרים נוספים. ניתן ולעיתים קרובות מומלץ להקל על המצב באמצעות נטילת משככי כאבים.

שימו לב ששילוב התרופות המקובל כיום הוא תוצר של העשורים האחרונים. קודם לכן היה נהוג לשלב את הציטוטק עם תרופה בשם "מטוטרקסט" (Methotrexate), אולם כיום ההעדפה היא להשתמש במיפג'ין מהסיבה הפשוטה שאחוזי ההצלחה של הטיפול נמצאו גבוהים יותר, ומשך הדימום לאחר השלמת ההפלה קצר יותר. כדי שהטיפול יגיע לאחוזי ההצלחה הגבוהים המזוהים איתו (כ-95%) חיוני לבצע אותו בשלב מוקדם ככל האפשר של ההיריון, כאשר החל מהשבוע השביעי לערך ההמלצה ברוב המקרים תהיה על הפלה בניתוח (גרידה).

למה חשוב שתשימי לב בעת הפלה עם תרופות?

ההנחיות כיום בשלבי ההריון השונים הן די קפדניות, וזה נכון גם במקרה של הפלה בכדורים. הסטנדרט שתואר כאן הוא המקובל, וברוב המקרים הוא יאפשר להשלים את ההפלה בצורה יעילה ובעלת תופעות לוואי שהן בגדר הסביר. ככל שחולפים השנים נעשים מחקרים מגוונים על התחום, לבחינת ההתאמה של התרופות לנשים בעלות מאפיינים מוגדרים.

חשוב שהאישה תהיה עם האצבע על הדופק, במטרה לראות שאין סיבוכים. ההליך המקובל הוא ביצוע בדיקת אולטרה סאונד אצל הרופא המטפל, כ-4-2 שבועות לאחר ההפלה, במטרה לראות שלא נותרו תוצרי הריון ברחם. אם האישה חווה תסמינים דוגמת דימומים עזים וכאבי ראש שאינם חולפים לאחר נטילת תרופות, חשוב לפנות לייעוץ רפואי בהקדם.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן