הפלה בכדורים או בגרידה/שאיבה – מה עדיף עד שבוע 9?

הפלה מלאכותית

תוכן עיניינים

נשים רבות הכנסות להריון, בין אם באופן מתוכנן ובין אם בלתי מתוכנן, מעוניין להפסיק את ההריון. כיום יש שיטות יעילות ובטוחותהפלה בכדורים או בגרידה/שאיבה – מה עדיף עד שבוע 9? להפסקת הריון, ונשים רבות מתלבטות מהי האופציה הנכונה עבורן: הפלה בכדורים או בניתוח (גרידה). עד השבוע התשיעי להריון שתי האופציות רלוונטיות, ולאחר מכן יהיה ניתן לבצע רק הפלה בניתוח.אז מה כדאי? כבר בשלב הזה, חשוב להדגיש שאין תשובה חד משמעית, אלא שיקולים שונים אותם כדאי להכניס למשוואה. במאמר הבא ננסה להכריע בין כל אחת מהאפשרויות, להציג את היתרונות ולסייע לכן לקבל את ההחלטה המתאימה והמושכלת ביותר עבורכן.

זה מה שחשוב שתדעי על הפלה בכדורים

הפלה בכדורים נעשית כיום באמצעות שימוש בשני כדורים, בפער של 72 שעות ביניהם. הכדור הראשון הוא מפיג'ין, המיועד לחסום את הרצפטור האחראי על קליטת הורמון ההריון ובכך למעשה להפסיק את ההריון. ציטוטק, הכדור השני, מביא להתכווצות הנדרשת של שרירי הרחם, לריכוך שלו ולהוצאה של תוכן ההריון בעקבות כך.

הפלה בכדורים מציעה כמה יתרונות מובהקים ביחס להליך הניתוחי. מיותר לציין שהיא נחשבת לפשוטה יותר לביצוע, בהינתן העובדה שאינה פולשנית, ובעיני נשים רבות ההתמודדות איתה במישור הנפשי והפיזי פשוטה אף היא. את רוב התהליך ניתן לבצע בבית, מבלי שנדרשים שינויים בשגרת החיים, והוא אינו דורש הכנה מראש, חומרי הרדמה וכמובן שגם ניתוח.

מן הצד השני של המשוואה, להפלה בכדורים יש כמה סיכונים שכדאי להתייחס אליהם. יש מקרים בהם הכדורים אינם מספיקים על מנת לרוקן את כל תוכן ההריון, כך שהאישה עלולה לחוות דימומים והתכווציות לאחר ביצוע התהליך – וכמובן להידרש להשלים את הסרת תוכן ההריון באמצעות שאיבה. במספר נמוך של מקרים (כ-1% מכלל הפסקות ההריון) סימני ההריון עלולים להמשיך, או לחלופין האישה עלולה לחוות זיהומים.

חשוב להדגיש שהפלה בכדורים אינה מתאימה לכל אישה באשר היא: האם האישה סובלת ממחלות שונות או מבעיות קרישה, או לחלופין משתמשת בתרופות לדילול דם, הרופא המטפל לא יאשר לה הפלה בצורה זו. לכן חשוב להיפגש עם הרופא ולעדכן אותו באופן מדויק על המצב הבריאותי של האישה, התרופות שהיא נוטלת וכן הלאה, כך שהוא יוכל לדעת עד כמה הפלה באמצעות תרופות היא רלוונטית.

ומה באשר לגרידה?

גרידה היא האופציה היותר וותיקה להפסקת הריון, והיא נותרה רלוונטית מאוד גם כיום. למרות שהמונח "ניתוח" מאיים עבור לא מעט נשים, בפועל מדובר כיום בפעולה שרחוקה מלהיות מורכבת או מסוכנת. את התהליך ניתן לבצע בהרדמה מקומית בלבד, הוא לא אמור להימשך פרק זמן ארוך מדי (רוב הניתוחים נמשכים עד עשרים דקות) וניתן לבצע אותו גם בשלבים מאוחרים יותר של ההריון. התהליך דורש ביקור אחר בלבד בבית החולים, ולאחר השלמתו ביקור נוסף לצורך ביקורת.

רוב המוסדות הפרטיים מאפשרים הפלה בניתוח עד לסביבות השבוע ה-12 להריון, כאשר ככל שהשלב בהריון מתקדם יותר כך ייתכן שיהיה צורך בפעולות הכנה שונות: בעיקר הכנה של צוואר הרחם, שתאפשר להקטין משמעותית את הסיכויים לכך שתהיה בו פגיעה במהלך הניתוח. בדרך כלל ההכנה תתבצע באמצעות נטילה של כדורים מסוג ציטוטק בשעות שלפי הטיפול.

הפלה ניתוחית היא בעלת סיכויים גבוהים יותר להיות מוצלחת: אחוזי ההצלחה שלה מוערכים כיום בכ-99%, וזאת בהשוואה להפלה בכדורים שאחוזי הצלחתה עומדים לרוב סביב כ-90-85%. בנוסף לכך יש סבירות גבוהה לכך שתוכן ההריון הוצא מגופה של האישה באופן מוחלט, אם כי גם כאן עלול להיות מצב של הישארות תוכן הריוני ברחם, הדורש ביצוע חוזר של הגרידה. לרוב הדימום הצפוי לאחר הפלה בניתוח, באופן שייראה לחלקכן אולי מפתיע, נוטה להיות קל בהשוואה להפלה בכדורים.

גם כאן יש כמה סיכונים מרכזיים שכדאי להתייחס אליהם. למרות שמדובר בניתוח פשוט באופן יחסי, זהו עדיין ניתוח המעמיד כמה סיכונים עיקריים. נזקים אפשריים הם פגיעות בצוואר הרחם או זיהומים, שנוטים להיות נדירים באופן יחסי עקב העובדה שהניתוח ייעשה במקביל למתן תרופות אנטיביוטיות. בנוסף לכך, מנקודת המבט של חלק מהאנשים מדובר בטיפול מרתיע מבחינה פסיכולוגית.

אז איך מקבלים החלטה?

כפי שאפשר לראות מהסקירה שהובאה כאן, קשה לקבוע מראש מהו הטיפול העדיף עבור כל אישה. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה, וכל אישה עשויה להתייחס אליהם באופן שונה על פי הציפיות שלה מהתהליך, הנתונים האישיים שלה וגורמים נוספים. מה שחשוב לעשות הוא להכיר בכל מקרה את מכלול האפשרויות ולקבל ייעוץ מקצועי מהצוות הרפואי. כמובן שגם תמיכה ועירוב של אחרים בקבלת ההחלטה, למשל ההורים או בן הזוג, יכולים להסיר הרבה מאוד מסימני השאלה המופיעים במקרה נתון.
אסור לשכוח שבסופו של דבר, את ההחלטה האישה היא שמקבלת: זהו הגוף שלה אחרי הכול. עם זאת באמצעות קבלת מלוא הידע ושיתוף אחרים, גדלים הסיכויים שההחלטה הזו תוכיח את עצמה כמוצלחת יותר מבחינתה.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם הפלה בכדורים יכולה לפגוע בפוריות?

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן