לפחות 6 מדינות בארה"ב עתידות להחזיר את האיסור על קיום הפלות

לפחות 6 מדינות בארה"ב עתידות להחזיר את האיסור על קיום הפלות

תוכן עיניינים

בזמנים עברו, התקבל תיקון חוקתי – שמאפשר לנשים לקבל את טיפולים רפואיים, הכוללים הפלת עובר. הסיבה שהיה צריך לתקן לפחות 6 מדינות בארה"ב עתידות להחזיר את האיסור על קיום הפלות את החוק כך שזה יתאפשר, היא כי, ראשית כל – במאה שעברה, ההליך לא היה ידוע או מקובל כל כך מבחינה חוקתית, ושנית כל – יש על כך איסורים ברמת הפילוסופיה השמרנית. יש שיגידו דתית, אך לדעתנו, לא צריך לערבב בין דת לשמרנות, אם כי – נדמה שזה אפשרי.

מיהי המדינה השישית שאסרה על הפלה ומה קרה שם בעצם?

ואכן, בשלהי מאי 2019, נחתם חוק במדינת אלבמה, שנועד להוציא מהחוק את האפשרות לעשות הפלה, אלא אם כן חייה של האישה בסכנה. אלבמה היא המדינה השישית, נכון למאי 2019, שניסה להחזיר את האיסור על הפלות. הרעיון הוא, להפוך את זה לקשה, ומאתגר יותר, לעשות הפלות במדינה.

אחד מאלו שהיו אחראיים להעברת החוק, אמר כי זה לא ממקום של בני אדם לכבות את החיים. משמע, נראה, שלפחות מבחינת סדר העדיפויות שלו, ואולי של אנשים שחולקים את נקודת מבטו – הרצון לשמר "חיי אדם", גובר על הזכות של אישה, להחליט – באם היא תיתן אותם. כלומר, ביכולתם להחליט על חיים של אדם אחר, דהיינו – על אלו של האישה, ועל אלו של העובר – אך, אין זה אומר, מבחינתם – שלאישה יש זכות דומה. כלומר, אישה לא אמורה להחליט על חייה, או זה של העובר – זוהי כמובן משימה, למחוקקים, לכאורה. במדינת אלבמה נוסד עונש לעוברים על החוק – אלו, רופאים, אשר יעברו עליו – יכולים לקבל עונש מאסר של עד 99 שנים.

האם הכתובת הייתה על הקיר?

ובכן, באלבמה היו חקיקות קודמות בנושא, אם כי לא באותה רמה. כמו "חוק פעימת הלב", חוק שעבר במדינות אחרות כמו ג'ורג'יה, קנטקי, מיזורי, מיסיסיפי ואוהיו – לפיו, ברגע שניתן לשמוע פעימות לב של עובר – אין אישור לעשות הפלה. אלא, שמדובר על תקופת זמן של שישה שבועות לתוך ההיריון, תקופה, שנשים יכולות שלא להיות מודעות בכלל – לכך שהן בהיריון.
אם כי, במדינות שתיקנו את החוק – הרי שיש חריגים הנוגעים לאונס וגילויי עריות. העונשים על מעבר על החוק – במקרה זה, הינם תקופת מאסר של עד 10 שנים.

אתגרי מימון לתהליכי הפלה

אף על פי, שבשלהי 1994, נשיא ארה"ב קלינטון – תיקן סייג לחוק מסוים, כך שאפשר יהיה לכסות עלויות לתהליכי הפלה במימון ממשלתי – במקרים בו נשים עברו אונס וגילוי עריות, בשנתיים שבין השנים 2017-2019, נשיא ארה"ב, טרמפ – תיקן תיקון משלו לחוק – כדי לאסור כל מימון ממשלתי לארגון שמייעץ בנושא הפלה, או מקבל מימון לבצע הפלות ממקורות אחרים. כלומר, טרמפ ניסה לצמצם את המימון שקליניקות להפלות יכלו לקבל עד אותו הזמן, מימון מטעם ממשלת ארצות הברית.

הטריגר של טראמפ בנושא הפלות

טראמפ אמר בראיון בשנות התשעים, שהוא שונא את הרעיון של הפלה. שזה מעורר בו כיווץ, כשהוא שומע אנשים מתווכחים על הנושא. נדמה שהדעות שלו חזקות, והן מתאימות לאנשים רבים, שלמעשה כנראה היו אחראים על התמיכה הפוליטית שקיבל.

מי הן ששת המדינות שהחזירו איסורים על הפלות?

השישית מבניהן, הייתה כאמור – אלבמה, בעוד לפני כן, המושל הדמוקרטי של לואיזיאנה חתם על חוק שאוסר להפיל, בשלב בו – כאמור, התגלה דופק לעובר. ארבעת המדינות האחרות, שהטילו מגבלות על הפחות, הינן מיסיסיפי, קנטקי, אוהיו וג'ורג'יה. יש לציין שהמושל שחתם על החוק, לא היה מן המפלגה הרפובליקנית – דהיינו, זו שהביאה את טראמפ לשלטון, אלא מן המפלגה הדמוקרטית. מפלגה, שלכאורה, אמורה לאכלס אנשים להם ערכים דמוקרטיים, ליברליים, פתוחים יותר.
על כן, מדווח כי היה כעס במפלגתו, לאור ההסכמה והחתימה שלו בחוק. בראיון שנערך עימו, אמר המושל, שמו ג'ון בל אדוארדס – שזו פשוט חלק מתפישת עולמו, וכך הוא רואה את העולם.
על כן, נדמה שהסיבה לרבים מהפעולות של האנשים המעורבים בתחום – היא פשוט הדרך בה הם רואים את העולם, ואולי – הם פשוט עושים הכי טוב שהם יכולים.

אולי יעניין אותך גם:

הפלה באמצעות תמיסת מלח – סכנות ותופעות לוואי

הפלות במדינת ישראל – בעד ונגד

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן