מניעת הריון – אמצעי מניעה פופולאריים

מניעת הריון - אמצעי מניעה פופולאריים

תוכן עיניינים

אחד הגורמים העיקריים לביצוע הפלות הוא הריון לא רצוי. שימוש באמצעי מניעה מפחית באופן משמעותי ביותר את שכיחותמניעת הריון - אמצעי מניעה פופולאריים ההריונות הלא רצויים, ולכן נדרש בכל קיום יחסי מין. באופן תאורטי, בכל פעם שמקיימים יחסי מין קיים סיכוי להיכנס להריון, ולכן חשוב להקפיד על השימוש באמצעי המניעה על מנת למנוע את ההריון הלא רצוי והפרוצדורות השונות להפסקתו.

אמצעי המניעה פועלים בשני מנגנונים עיקריים – באמצעות שימוש בהורמונים ועל ידי חסימה מכנית. הפרשת הורמונים (ובעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון) מתערבת בתהליך הביוץ ומונעת את השינויים ההורמונלים המעורבים בכניסה להריון. האמצעים המכנים מונעים את כניסת נוזל הזרע אל הנרתיק, ובכך מונעים את הכניסה להריון.

גלולות למניעת הריון

גלולות הן אחד מאמצעי המניעה היעילים ביותר, אשר מספקים הגנה כמעט מוחלטת מפני כניסה להריון. את הגלולות למניעת הריון לוקחת האשה במשך 21 ימים בכל חודש, ויש להקפיד על נטילת הגלולות בשעות קבועות. חוסר הקפדה על נטילת הגלולות הוא הגורם המשמעותי ביותר להריון לא רצוי בזמן השימוש בגלולות, ולכן אין להקל ראש על השימוש בגלולות למניעת הריון.

הגלולות למניעת הריון מכילות את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, ונטילתן מונעת את הביוץ ובכך מונעת כניסה להריון. תופעות הלוואי העיקריות של השימוש בגלולות הם רגישות בחזה, ירידה בחשק המיני וסיכון עתידי לסרטן השד בשימוש ממושך.

גלולה נוספת אשר מהווה אמצעי למניעת הריון הינה גלולת פוסטינור. הגלולה אינה מאפשרת התפתחות של הריון ברחם והיא מאפשרת לנשים לשלוט על גופן ולמנוע הריון לא רצוי. את גלולת הפוסטינור ניתן ליטול עד כ-5 ימים לאחר קיום יחסי המין הלא מוגנים, כאשר ככל שהיא נלקחת בסמוך למועד, כך היא אפקטיבית יותר.

קונדום

אמצעי מניעת נפוץ ביותר, אשר מגן מפני כניסה להריון ומפני זיהומים. הקונדום נחשב לאמצעי המניעה המומלץ ביותר, בעיקר מכיוון שהוא מגן מפני העברת מחלות מין ומאפשר קיום יחסי מין בטוחים. הקונדום הוא אמצעי מניעה עשוי לטקס המולבש על הפין, ובכך גורם לחסימה מכנית של מעבר תאי הזרע אל הנרתיק ומונע את ערבוב הנוזלים בין הגבר לאשה. שימוש נכון בקונדום מאפשר הגנה כמעט מלאה מפני הריון לא רצוי, ולכן הוא נחשב לאמצעי מניעה מומלץ ביותר.

טבעת נרתיקית

סוג נוסף של אמצעי מניעה העושה שימוש בהורמונים הוא הטבעת הנרתיקית. מדובר בטבעת המותקנת בתוך הנרתיק, ומפרישה את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. השימוש בטבעת הנרתיקית מונע ביוץ (בדומה לגלולות) ונחשב ליעיל ביותר. בחלק מהמקרים בני הזוג יכולים להרגיש את הטבעת בזמן קיום יחסי המין, אך מלבד זאת מדובר באמצעי מניעה יעיל ונוח ביותר.

ספוגית

אמצעי מניעה אשר מותקן בנרתיק וחוסם את כניסת הזרע פנימה. הספוגית מכילה חומרים קוטלי זרע ולאחר שממוקמת בתוך הנרתיק מונעת את מעבר הזרע ובכך מונעת כניסה להריון. את הספוגית יש להכניס אל הנרתיק לפני קיום יחסי המין, ולהוציאה לאחר כ- 8 שעות. השימוש בספוגית הוא לרוב קל, אך קיימים מקרים בהם הספוגית נתקעת בנרתיק ודורשת הגעה לגניקולוג לשם הוצאתה.

החיסרון הגדול ביותר של השימוש בספוגית הוא יעילות נמוכה, העומדת על כ-90% בלבד. בנשים לאחר הריון, היעילות נמוכה עוד יותר (בשל התרחבות הנרתיק) ועומדת על כ-80%. ולכן, ספוגית מיועדת לנשים אשר משתמשות באמצעי מניעה נוסף (כמו קונדום) או לנשים אשר נמצאות בסיכוי נמוך לכניסה להריון.

דיאפרגמה

אמצעי מניעה פחות נפוץ, אשר יעיל ב- 85-90% בלבד. הדיאפרגמה היא פיסת גומי המולבשת על צוואר הרחם ומונעת את חדירת נוזל הזרע אליו. לפני השימוש יש להתאים את הדיאפרגמה על ידי גניקולוג, ודיאפרגמה שאינה מתאימה יעילה פחות במניעת הריון.

את הדיאפרגמה יש להכניס אל הנרתיק לפני קיום יחסי מין, ולהוציאה לאחר הסיום. כמו כן, יש לנקות אותה ולשמור עליה היטב, על מנת לאפשר שימוש רב פעמי. בשל הסירבול הרב של השימוש בדיאפרגמה, זהו אמצעי מניעה פחות פופולארי, ופחות נשים נוטות להשתמש בו.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן