התקן התוך רחמי – מירנה – כל מה שאת צריכה לדעת על ההתקן

הפלה כתוצאה מבדיקת מי שפיר

תוכן עיניינים

זה די מדהים לגלות איזו דרך עברו אמצעי המניעה מאז ועד לימינו. מתקופות שהן לא היו בכלל אמצעי מניעה בנמצא וזוגות נאלצוהתקן התוך רחמי - מירנה - כל מה שאת צריכה לדעת על ההתקן לחשב בעצמם את ימי הביוץ עברנו לתקופה של שפע אמצעי מניעה ואפילו הפסקת הריון, ונראה שבשנים האחרונות יותר ויותר נשים נוטשות את הגלולות הקלאסיות למניעת הריון על מנת ליהנות מהיתרונות הטמונים בהתקנים תוך רחמיים.

כיום יש 2 שחקנים מרכזיים בנוף ההתקנים התוך רחמיים, התקן נחושת והתקן מירנה (MirenaTM), ולכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו. כך למשל, בעוד התקן נחושת יפה ל-10 שנים הוא משחרר כמויות קטנות של נחושת לתוך הרחם, התקן תוך רחמי מסוג מירנה יעיל למשך 5 שנים בלבד והוא משחרר לרחם באיטיות הורמון המשוחרר ממילא בשחלות האישה – פרוגסטוגן. יחד עם ההבדלים יש גם נקודות דימיון, שני ההתקנים התוך רחמיים הם קטנים וקומפקטיים ואת שניהם ניתן להסיר ברגע שהאישה מעוניינת בכך.

מאחר שבהתקן של המותג מירנה משתחרר לו הורמון טבעי, נשים רבות מעדיפות את מירנה. לכן, בשורות הבאות נסקור את כל המידע שאת צריכה לדעת על התקן זה.

מהו ההתקן התוך רחמי – המירנה Mirena-IUD?

המירנה, שהפך לפופולארי ונפוץ מאוד בשנים האחרונות, הוא אחד מאמצעי המניעה היעילים והבטוחים ביותר כנגד הריונות שאינם רצויים. המירנה הוא הוא למעשה התקן תוך רחמי הורמונלי, הדומה מאוד בצורתו להתקן התוך רחמי הנחושת, וכל זמן שהוא נמצא ברחם מופרשים הורמוני הפרוגסטורן ברמה נמוכה. נכון להיום יעילותו של ההתקן עומדת על שיעור של כ-99%, יעילות שאין לה אח ורע בהשוואה לאמצעי מניעה אחרים.

מתי כדאי לי לגשת לרופא על מנת להתקין את המירנה?

הזמן בטוב ביותר להתקנת מירנה הוא בעת קבלת המחזור, או לקראת סיום המחזור שכן אז צוואר הרחם יהיה רחב יותר וההחדרה נוחה יותר וכואבת פחות. גם מיד לאחר הפלה כשצוואר הרחם מורחב יותר מומלץ להחדיר את המירנה.

ההתקן מוחדר על ידי רופא נשים מומחה, ומתאים גם לנשים שטרם ילדו,  רק שימי לב כי יש לחזור לרופא ולהחליף את ההתקן מדי 5 שנים.

האם אני אמורה לחוש כאבים כלשהם לאחר ההחדרה של התקן המירנה?

את אינך אמורה לחוש בכאבים או בחוסר נוחות לאורך זמן לאחר התקנת מירנה, אם את חשה בכאב אנא גשי לרופא המטפל לבדיקה וביקורת, כי יתכן שההתקן לא הוכנס כראוי.

כמו כן, מיד לאחר ההחדרה יתכן שתחושי בחוסר נוחות מקומית, רגישות ודימום, אולם אלו אמורים לחלוף במהרה ובאופן טבעי, אם אינם חולפים עלייך לגשת לרופא המטפל.

כיצד התקן מירנה פועל הלכה למעשה?

  • התקן המירנה משחרר לתוך רחמך את הורמון הפרוגסטרון (הנמצא גם כן בחלק ניכר מהגלולות למניעת הריון וגם בשחלות) בכמויות קטנות.
  • ההתקן מעבה את רירית צוואר הרחם ועל ידי כך מקשה על הזרע להיכנס.
  • ההתקן מעכב את הזרע בזמן כך שלא יגיע לביצית המופרית.
  • ההתקן מקטין את צמיחתה של רירית הרחם- מה שגורם להפחתת הדימום בעת המחזור כמו גם להפחתת הכאב בעת המחזור.

מאיזה חומר עשוי ההתקן?

ההתקן עשוי החומר פלסטיק, ובתוכו כאמור הורמון הפרוגסטרון.

 מה הסיכוי להיכנס להריון עם ההתקן?

ההתקן יעיל בכ-99% מהמקרים, זאת אומרת שהסיכוי להיכנס להריון עם ההתקן מסוג מירנה הוא קטן מאוד. יחד עם זאת,  אם לא קיבלת מחזור בזמן, יש לערוך בדיקת הריון, ו/ או לגשת להתייעצות ולבדיקה אצל רופא/ת הנשים שלך.

עלון לצרכן – מירנה

האם ההתקן יגן עלי גם כנגד מחלות מין?

לא! ההתקן יעיל מאוד כנגד הריונות, אולם אינו הוא אינו מגן כלל מהידבקות מחלות מין, לכן עלייך להשתמש באמצעי מניעה אחרים בנוסף להתקן התוך רחמי  אם הינך חוששת מהידבקות ממחלות מין (קונדום וכו').

האם אני אקבל מחזור עם המירנה?

בשל הפרשת ההורמון הפרוגסטרון שמעכב את צמיחת רירית הרחם, יתכן שלא תקבלי מחזור באופן סדיר. יתכן שבמשך חודשים לא תקבלי מחזור בשל ההורמון המופרש, אולם זה תקין לחלוטין והמחזור ישוב להיות סדיר ברגע שההתקן יוצא מהרחם. חשוב לציין כי אי קבלת המחזור אינה מעידה על פגיעה בפוריות כלל.

מה יחודו של המירנה לעומת התקנים אחרים?

למעשה, הפופולאריות של ההתקן התוך רחמי מסוג מירנה נובעת גם מהסיבה שאצל חלק מהנשים הוא מונע מחזורים עם דימומים כבדים ומלווים בכאבים, ומפחית תסמינים אלו. אצל חלק מהנשים, כאמור, לא יופיע כלל מחזור, בכך יחודו לעומת התקנים אחרים.

כל מה שאת צריכה לדעת – מה הם החסרונות של המירנה?

  • המירנה עלול לגרום לתופעות לוואי כגון בחילות, תנודות במצבי הרוח.
  • ייתכן שיופיעו דימומים שאינם סדירים במשך תקופה מסוימות, וזאת כתוצאה משחרור קבוע של הורמון הפרוגסטרון.
  • ייתכן מצב נדיר של ניקוב דופן הרחם.
  • ייתכן זיהום.
  • תיתכן התנתקות של ההתקן מהמקום בו הונח ותזוזתו בחלל הבטן.

אולי יעניין אותך גם:

מאז ועד היום: ההיסטוריה של ההתקן התוך-רחמי

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן