תהליך בדיקות דם להריון

הפלה בחודש ראשון

תוכן עיניינים

בתחילת הריון או כאשר ישנו איחור בהופעת הווסת, נהוג לבצע בדיקת דם להריון. בדיקה זו תמדוד את נוכחות ההורמון להריון (HCG- Human Chorionic Gonadotropin ) מבחינה כמותית. יותר מחמש יחידות מהורמון זה (הנקרא גם ביטא, על שום מרכיב ההריון בהורמון) ייחשב להריון.

ככל שרמות ההורמון גבוהות יותר, כך גיל ההריון גבוה יותר, וזאת עקב העובדה כי ההורמון נוטה להכפיל עצמו כל 72 שעות. במידה והבדיקה לא ברורה או כאשר קיים חשש לתקינות ההריון, היא מבוצעת שוב במרווחים של יומיים. כמות ההורמון מגיעה לשיאה בשבועות 8-11 לערך, ולאחר מכן מתייצבת ויורדת.

בדיקת דם זו יכולה להיות מוחלפת בבדיקות שתן ביתיות, אשר יכולות להעיד על קיום או אי קיום הריון. בדיקות השתן יכולות להיעשות מאוחר יותר (כשבועיים לאחר יום האיחור), ונחשבות לפחות אמינות מאשר בדיקת הדם.

מעבר לכך, נעשות מספר בדיקות דם בהריון, אשר מודדות פרמטרים אחרים ומהווים כספירת דם. האישה תתבקש לחזור על בדיקות אלה, מספר פעמים במהלך ההריון, כאשר הן חוזרות לרוב, על בדיקת פרמטרים דומים לאלה אשר נבדקו לראשונה. בדיקת דם לסוכרת, למשל, נעשית בשלב מאוחר יותר, ומטרתה היא לזהות את אותן נשים אשר נמצאות בקבוצת סיכון להתפתחות המחלה.

מטרת בדיקת הדם להריון

מעבר לקיומו של ההריון, מטרת בדיקה זו היא לדעת את סוג הדם של האישה, ונוכחות נוגדנים למחלות שונות, אשר עלולות להוות סיכון במצבי הריון, כמו למשל אדמת, טוקסופלזמה, הרפס, איידס או CMV  וכו'. סוג הדם של האישה ההרה חשוב מבחינת הנוגדנים הנמצאים בו, וידועים כ -RH  חיובי או שלילי.

במצבים בהם מתגלה כי האם הינה בעלת RH  שלילי, היא עלולה לפתח נוגדנים כנגד כדוריות הדם האדומות של העובר, ולגרום לו לאנמיה וחוסר דם. משמעות הבדיקה היא לדעת על מצב מסוכן זה מבעוד מועד ולספק לו את הטיפול המועדף למקרים אלה. בדרך כלל, הטיפול הינו בצורת זריקות (אנטי D) אשר האם מקבלת מהשבוע ה-28 ועד לסיומו התקין של ההריון.

מעבר לכך, בדיקת הדם בהריון מאפשרת מעקב אחר מצבה ההתחלתי של האם, מבחינת מאגרי הברזל המתבטאים ברמות המוגלובין נמוכות והמצב החיסוני אשר עלול להעיד על דלקות או זיהומים שונים. במקרים אלה יומלץ לאישה להימנע מכל מגע עם אנשים אשר עלולים להיות חולים, ולהקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בברזל. במקרה הצורך יינתן לה מרשם אשר ישלים חוסרים אלה באמצעות תרופות, תוספים וויטמינים.

מהלך הבדיקה

הבדיקה הינה בדיקת דם פשוטה, אשר כמוה, סביר להניח, עברה האישה פעמים רבות. לפני הבדיקה, יש להימצא בצום של מספר שעות (במקרה של ספירת דם) או ללא צום (במקרה של בדיקת דם לגילוי הריון), ולהגיע למרפאה עם הפנייה מהרופא המטפל.

את הבדיקה רצוי לעשות כעשרה ימים ממועד האיחור. אם כבר ידוע על ההריון, יש לבצעה באופן המהיר ביותר. אין כל חשש מסיבוכים או תופעות אחרות בגין בדיקה זו, מלבד, לפעמים, הרגשת חולשה. הרגשה זו אמורה לחלוף לאחר מנוחה קצרה ושתיית מים או משקה ממותק.

תוצאות בדיקות הדם מגיעות לרופא המטפל עוד באותו היום או יום לאחר מכן, והוא זה אשר מחליט האם יש צורך בהמשך טיפול או מעקב בגין תוצאות אלה. בדרך כלל, באתרי קופות החולים, ישנה אפשרות נוספת לחברים, לראות את התוצאות באינטרנט, ולהבין את משמעותן. התוצאות המראות על קיומו של ההורמון יכולות להופיע באופן כמותי ומפורש או באופן סמלי, כחיובי או שלילי. תוצאות אלה תלויות מעבדה ודרישה מפורשת של הרופא.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן