לידה – כל שלבי הלידה

10258419_xl

תוכן עיניינים

לידה היא אחד האירועים המרגשים והחשובים בחיים, ובו יוצא לאוויר העולם תינוק אשר מבטא תוצר של 9 חודשי הריון. מכיוון שמדובר באירוע מלחיץ, מפחיד ומרגש, חשוב מאוד להיות ערוכים אל הלידה מראש, להכיר את השלבים השונים ולהיות מוכנים למה שמחכה. חשוב מאוד ששני בני הזוג יהיו מעורבים בתהליך, מכיוון שבדרך זו חווית הלידה תתעצם, והתמיכה ההדדית תעזור לעבור את התהליך בשלום.

הסימנים הראשונים של הלידה

לקראת סוף ההריון ותחילת הלידה יופיעו סימנים אופייניים אשר יבטאו את תחילת הלידה. למרות שבכל הריון יודעים להעריך את מועד הלידה, ברובו הגדול של המקרים התאריך שניתן לאם אינו מתאים, וחשוב לדעת מתי מתחילה הלידה. הסימנים העיקריים של הלידה הם:

  • הופעת צירים – צירי הלידה הם התכווצויות של הרחם אשר גורמות לפתיחת צוואר הרחם ובסופו של דבר מביאות ליציאת התינוק דרך תעלת הלידה. ככל שהצירים תכופים יותר, כך מועד הלידה קרב, ולכן חשוב לעקוב אחרי משך הצירים והתדירות שלהם.
  • הופעת הפקק הרירי – צוואר הרחם נשאר סגור במהלך ההריון על ידי פקק שנקרא "הפקק הרירי". כאשר מתחילה הלידה, הפקק הרירי משתחרר החוצה ויוצא כהפרשה צמיגה. ברוב המקרים הפקק משתחרר מספר שעות לפני הלידה, אך קיימים מקרים בהם הפקק יכול לצאת גם מספר ימים לפני הלידה.
  • ירידת מים – ירידת המים מבטאת את התהליך שבו מי השפיר יוצאים החוצה. עם תחילת הלידה, הקרום של שק מי השפיר נקרע, ומי השפיר מתחילים לצאת החוצה ומורגשת ירידת המים.

הלידה עצמה

הלידה כוללת מספר שלבים, אשר אינם מתקדמים באופן קבוע, ומשתנים בין אשה לאשה.

  • השלב הראשון של הלידה – השלב הראשון של הלידה מוגדר מרגע הופעתו של הציר הראשון, ועד שצוואר הרחם נפתח במלואו. שלב זה יכול לקחת בין מספר שעות למספר ימים, ומשתנה בין אשה לאשה. השלב הראשון מתחלק לשני חלקים – החלק הלטנטי, אשר בו הצירים אינם סדירים והפתיחה היא עד 3 סנטימטרים והחלק האקטיבי, אשר כולל צירים חזקים וסדירים והפתיחה היא עד 10 סנטימטרים.
  • השלב השני של הלידה – השלב השני הוא השלב בו מתבצעות הלחיצות, המשמשות להוצאת התינוק דרך תעלת הלידה. בשלב זה, במהלך הצירים יש לבצע לחיצות אשר עוזרות לתינוק לצאת החוצה. השלב השני ללידה נמשך בין מספר דקות למספר שעות, ומסתיים בלידת התינוק.
  • השלב השלישי של הלידה – שלב זה מתחיל לאחר יציאת התינוק ובמהלכו יוצאת השליה החוצה. השלב השלישי נמשך בדרך כלל עד חצי שעה, ולעתים נדרשות היולדות ללחוץ על מנת לאפשר את יציאת השליה החוצה.

אחרי הלידה

לאחר הלידה מבצעים מספר בדיקות על מנת לוודא שלידה עברה בשלום. הבדיקות העיקריות המתבצעות לאחר הלידה הן:

  • בדיקת התינוק – בדיקה המתבצעת בדרך כלל על ידי רופא ילדים, ובמהלכה קובעים את ציון אפגר ובודקים את בריאותו הכללית של התינוק.
  • בדיקת פתח הנרתיק – מתבצעת על ידי המיילדת או רופא הנשים, ובמידה וקיימים קרעים בנרתיק תופרים אותם.
  • בדיקת השליה – בדיקה שבאה לוודא האם כל השליה נפלטה החוצה, ולא נשארו שרידי שליה בנרתיק או ברחם.

שימוש באפידורל

במהלך הלידה עלולים להופיע כאבים קשים ביותר, ולכן חלק גדול מהנשים בוחרות להשתמש באפידורל להרדמה מקומית. במקרים אלו חומר ההרדמה מוזרק אל החלל האפידורלי של חוט השדרה וגורם להרדמת איזור החלציים. בדרך זו, תהליך הלידה הופך לקל יותר עבור היולדת והכאבים פוחתים. הטיפול מתבצע על ידי רופא מרדים, ולא מתאפשר בכל שלבי הלידה.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן