הקשר בין הפלה ופוריות

הקשר בין הפלה ופוריות

תוכן עיניינים

נשים רבות מודעות לכך שבעיות פוריות עלולות לבוא לידי ביטוי בקשיים בכניסה להיריון ואפילו לקשיים ביכולת הביוץ וכן לגרום להיריון שלא יגיע לסופו אלא יסתיים בהפלה.

עם זאת, רבות לא מודעות לכך שהפלה יכולה גם להוביל לבעיות פוריות. אמנם הפלות לא נחשבות לגורם ישיר לבעיות פוריות אלא נחשבות לגורם עקיף בלבד, אבל באופן עקרוני כל הפלה מקושרת עם עליה בסיכון לבעיות פוריות בעתיד ועל כן יש לקחת עובדה זו בחשבון כאשר שוקלים האם לבצע הפלה או לא.

כיצד הפלה יכולה לפגוע בפוריות?

את הגורמים לבעיות פוריות נהוג לחלק לשלושה סוגים: הפרעות הורמונליות, הפרעות מכניות ומצבים רפואיים שונים או מחלות מסוימות.

הפרעות הורמונליות יכולות לגרום לבעיות ביוץ, לאיכות ביציות ירודה ולרירית רחם דקה מאוד למשל והפרעות מכניות הן הפרעות שמפריעות למפגש המיוחל בין הזרע לביצית או להתפתחות התקינה של העובר.

הפלה נכללת בקטגוריה של ההפרעות החסימתיות אך שוב, לא באופן ישיר גם אם באופן עקיף. ממחקרים רבים שנערכו בתחום נראה כי הפלה שבוצעה באופן רשלני ולא סטרילי עלולה להוביל לזיהום ולדלקת באגן.

זיהום באגן יכול להוביל לפגיעה בשחלות, בחצוצרות וברחם, אך חשוב לזכור שבדרך כלל דלקת באגן היא תוצאה של זיהום חיידקי שמקורו בקיום יחסי מין לא מוגנים ולא בהפלה רשלנית. כמו כן, יש לציין שבמקרים מסוימים אפילו אם לא התרחשה רשלנות קיים סיכוי מסוים להתרחשות של זיהום באגן לאחר הפלה.

הפלה עלולה להוביל לסיבוכים נוספים מבחינה מכנית שיכולים להיות קרע ברחם, ניקוב של דופן הרחם או קרע בצוואר הרחם למשל.

הידבקויות ברחם לאחר הפלה

עוד יש לציין כי ישנם גורמים שונים נוספים בחלל הרחם שיכולים להביא להפרעה בהתפתחות התקינה של העובר או למנוע את ההשרשה התקינה כשבין היתר מדובר על הידבקויות תוך רחמיות, כלומר על רקמה דלקתית שמחברת בין הדפנות של הרחם.

הידבקויות תוך רחמיות מובילות להקטנה של נפח חלל הרחם ובעקבות כך לא מתאפשרת ההרחבה של הרחם בזמן ההיריון. כל התערבות ניתוחית ברחם עלולה להוביל להידבקויות לרבות גרידה קשה לאחר הפלה.

במקרים שבהם מתקבלת האבחנה כי מקור בעיות הפוריות הוא בהידבקויות ברחם על ידי היסטרוסקופיה או צילום רחם, ניתן להפריד את ההידבקויות בניתוח פשוט יחסית שאחריו נהוג להשאיר ברחם לתקופה מסוימת התקן תוך רחמי או בלון למניעת הידבקויות נוספות. את הטיפול הכירורגי המכני לרוב משלימים עם טיפול הורמונלי שמטרתו לעודד צמיחה מהירה של רירית הרחם.

הנתונים המחקריים

כיום קשה מאוד להעריך את מידת העלייה בסיכון לבעיות פוריות בעקבות הפלה. למרות שישנם מחקרים שמצביעים על עלייה בשכיחות בעיות הפוריות בקרב נשים שעברו הפלה, לא תמיד ניתן להצביע על קשר של סיבה ותוצאה.

ישנם מחקרים מסוימים שמראים כי קרוב לחמישים אחוז מהנשים שסובלות מבעיות עקרות עברו הפלה לפחות פעם אחת במהלך חייהן אך בדרך כלל המחקרים מראים כי כל עוד מדובר על הפלה אחת שהתרחשה בשליש הראשון של ההיריון, אין בכך בשביל להעלות את הסיכון לפגיעה בפוריות.

באופן כללי ניתן לכתוב כי בדומה לכל פעולה רפואית פולשנית גם הפלה עלולה להוביל לסיבוכים מסוימים. אך כאשר ההפלה מתבצעת באופן מקצועי ובשלב מוקדם ככל האפשר של ההיריון, הסיכויים שאכן יתרחשו סיבוכים שואף לאפס.

בנוסף לכך, יש לציין שגם במידה וההפלה לא התרחשה באמצעות גרידה אלא באמצעות תרופות, עדיין ישנו סיכון מסוים להיווצרות של מצבים שעלולים להוביל לבעיות פוריות כמו למשל במידה וחלק מהשלייה נותר ברחם ומוביל לזיהום לצורך העניין.

אולי יעניין אותך גם:

ההיסטוריה של הפלות בישראל – מאז ועד היום

5 מיתוסים על הגלולה להפסקת הריון – ולמה חשוב לנפץ אותם?

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן