בדיקת מי שפיר היא בדיקה שמטרתה לאבחן מחלות גנטיות והפרעות כרומוזומאליות בעובר לפני הלידה. את הבדיקה מבצעים בישראל בין השבוע העשירי לחמישה עשר להיריון אך בהחלט לא מדובר על בדיקה שמומלצת לביצוע עבור כל אישה הרה אלא רק לנשים מסוימות כפי שנפרט במאמר זה. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת מחט דקה וחלולה לשלייה שדרכה שואבים דגימה ממי השפיר. לאחר מכן מאבחנים את הדגימה מבחינה גנטית על מנת לשלול מומים וליקויים שונים בעובר.
מתי מבצעים את הבדיקה?
בנוסף לכך הבדיקה מומלצת עבור נשים שבהיריון קודם לעובר הייתה בעיה כרומוזומאלית, לנשים שקיבלו תוצאות חריגות או תוצאות שיש בהן כדי לעורר חשד לקיום של בעיה כרומוזומאלית בבדיקת שקיפות עורפית או בבדיקת סקירת מערכות. מעבר לכך את הבדיקה יכולות לבצע גם נשים שלא עונות על אף אחד מהקריטריונים שהוזכרו לעיל במידה והן מעוניינות בכך.
הסיכון להפלה בעקבות בדיקת מי שפיר
ממצאים מחקריים
לפני שנסקור את הממצאים המחקריים בתחום זה חשוב מאוד לציין ולהדגיש כי הסיכון להפלה בשבועות ה- 16-24 קיים בכל היריון ללא קשר לקיום הבדיקה או לאי קיום הבדיקה. עם זאת, במידה ואכן בוצעה בדיקת מי שפיר ובשלב מאוחר יותר האישה חוותה הפלה, ייתכן וההפלה תהיה מיוחסת לבדיקה למרות שבשום מקרה לא ניתן יהיה להוכיח את הקשר הסיבתי במאה אחוז. נכון לכתיבת שורות אלה הנתונים המחקריים מגוונים מאוד. ישנם שמראים כי שיעור ההפלות לאחר בדיקת מי שפיר זהה לשיעור ההפלות בקרב נשים שלא עברו את הבדיקה וישנם נתונים שמראים שיעור גבוה יותר של הפלות לאחר ביצוע הבדיקה.
המצב בישראל
כאשר אישה באה לבצע בדיקת מי שפיר במדינת ישראל היא מוחתמת על טופס שבו היא מאשרת כי ידוע לה ששכיחות ההפלות לאחר בדיקת מי שפיר עומדת על 1:200. עם זאת, כיום ידוע שמדובר על מספר שאינו מייצג נאמנה את המציאות בשטח ולמעשה שייך לנחלת העבר. בעידן המודרני שבו הבדיקה מבוצעת תחת אולטרסאונד ותוך הקפדה על חיטוי מרבי של הציוד ושל אזור החדרת המחט עומד שיעור ההפלות לאחר הבדיקה על 1:1000 בקירוב.