בדיקות במהלך ההריון

6224659_xl

תוכן עיניינים

במהלך ההריון יש לבצע בדיקות רבות, על מנת לוודא שהעובר תקין ושההריון מתקדם כשורה. וכך, במשך תשעת חודשי ההריון, מתבצעות בדיקות מסוגים שונים, בהתאם לגיל ההריון, גורמי הסיכון והחשדות הקליניים. הבדיקות בהריון לפי כל שליש עוזרות מאוד להחליט החלטות חשובות לשם המשך ההריון, ועוזרות לקבוע האם יש צורך בהתערבות כלשהי או שמדובר בהריון תקין.

בדיקת אולטרסאונד

הבדיקה הנפוצה ביותר המתבצעת במהלך ההריון היא בדיקת אולטרסאונד. במהלך בדיקת האולטרסאונד, משתמשים במתמר גלי קול אשר מונח על הבטן ומספק הדמיה של העובר. בדיקת האולטרסאונד עוזרת מאוד לעקוב אחר התפתחותו של העובר, לבדוק שההריון תקין ולגלות סיבוכים שונים.

מדובר בבדיקה פופולארית מאוד אשר מבצעים אותה מספר פעמים במהלך ההריון, בהתאם לדברים אותם רוצים לגלות. ברוב המקרים, בדיקת האולטרסאונד הראשונה תתבצע בשבועות הראשונים, לאחר שידוע על הכניסה להריון.

סקירת מערכות מוקדמת

בדיקה המתבצעת בין השבועות ה- 14 וה- 16 להריון, ומטרתה לבדוק באמצעות אולטרסאונד את האיברים השונים של העובר. במהלך הבדיקה, עוברים על איברי העובר וקובעים האם הם תקינים או שיש פגם כלשהו הדורש בדיקות נוספות.

במקרים רבים, כאשר סקירת המערכות המוקדמת אינה תקינה, פונים לביצוע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה במטרה לנסות לאתר מום על רקע הפרעה גנטית. כמו כן, בדיקה זו חשובה ביותר מכיוון שהיא מתבצעת בתחילת ההריון, ובמקרה של הפסקת הריון ניתן לבצע גרידה, ולא נדרשות פרוצדורות מסובכות יותר.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירת המערכות המאוחרת מתבצעת בין השבועות ה- 18 עד ה- 22, ועוזרת מאוד לגלות מומים מולדים ופגמים נוספים. בשלב זה העובר גדול יחסית וניתן לבדוק את המבנה האנטומי והתפקוד של האיברים השונים. קיימים שני סוגים של סקירת מערכות מאוחרת: סקירת מערכות רגילה, בה בודקים את האיברים החשובים ביותר כמו עמוד השדרה, הלב והגפיים וסקירת מערכות מורחבת, אשר מתבצעת בדרך כלל באופן פרטי ובה בודקים את כל איברי הגוף.

במהלך הבדיקה, בודקים האם האנטומיה תקינה (כמו לדוגמא האם הלב בנוי בצורה נכונה מארבעה מדורים) ומעריכים גורמים חשובים בהריון כמו גודל העובר וכמות מי השפיר. במידה והבדיקה אינה תקינה, ניתן לעבור לביצוע בדיקות נוספות ולהחליט במידת הצורך על טיפול ובמקרים קשים על הפסקת הריון.

בדיקת מי שפיר

בדיקה בה דוגמים מעט ממי השפיר ובודקים אותם. הבדיקה מאפשרת לזהות הפרעות גנטיות ומתבצעת בין השבוע ה- 16 לשבוע ה- 20, במהלכה דוקרים את הרחם באמצעות מחט ומוציאים מעט מי שפיר. הבדיקה מתבצעת תחת הנחיית אולטרסאונד במטרה לא לפגוע בעובר, אך קיימים מקרים בהם הבדיקה גורמת לסיבוכים ואף להפלה.

הבדיקה מומלצת במקרים של הריונות בסיכון, כמו נשים מעל גיל 35, נשאות של פגם גנטי או תוצאות חריגות של הסקרים הביוכימיים. כמו כן, במקרה שבבדיקת האולטרסאונד עולה חשד למום מולד, מפנים פעמים רבות את הנשים לבדיקת מי שפיר.

לאחר שנוזל השפיר מוצא מהרחם, הוא עובר בדיקות שונות על מנת לאפיין את הכרומוזומים ולבדוק נוכחות של הפרעות גנטיות. במידה והתוצאות אינן תקינות, הייעוץ ממשיך על ידי גנטיקאים.

בדיקת סיסי שליה

בדיקה המתבצעת כאשר יש חשד גדול למחלה גנטית, ובמהלכה דוגמים חלקים מהשליה. הבדיקה מתבצעת בשלב מוקדם מאוד של ההריון, החל מהשבוע ה- 10 ובכך מאפשרת בירור מהיר והתערבות במידת הצורך.

בדיקה זו חשובה ביותר על מנת לאפשר להפסיק את ההריון בשלב מוקדם מספיק, ולא להמתין לשלבים המאוחרים הדורשים פרוצדורות מורכבות מאוד על מנת להפסיק את ההריון. חשוב לזכור שביחס לבדיקת מי שפיר מדובר בבדיקה פולשנית יותר ומעט מסוכנת יותר, ולכן היא מומלצת רק בהריונות שבסיכון או כאשר יש חשד מוגבר להפרעה גנטית מסכנת חיים.

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן