רעלת הריון

רעלת הריון

תוכן עיניינים

רעלת הריון היא סיבוך נפוץ ביותר שעשוי להתרחש במהלך ההיריון. מחלה זו מתפתחת בדרך כלל במהלך השליש השלישי ומשפיעה על אחד מתוך עשרים הריונות. מאמה זה מכסה את ההיבטים השונים של המחלה, הסיבוכים, האבחון והטיפול.

הבנת רעלת הריון

נשים בהריונן הראשון נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח מחלה זו, כמו גם נשים חולות סוכרת ואימהות הנושאות תאומים. חלק מהנשים סובלות מרעלת הריון בכל הריון, ומומחים אינם בטוחים מדוע. אם המחלה אינה מטופלת, היא עלולה לגרום לעוויתות, תרדמת ואף מוות. הסיבוכים נדירים ביותר אם האישה לומדת את הפעילויות הטרום לידתיות הנחוצות.

לרעלת הריון עשויות להיות מספר השלכות לטווח הארוך המשפיעות על התינוק המתפתח. לחץ דם גבוה בקרב נשים הרות עשוי להשפיע על מיומנויות החשיבה של התינוק, במשך שנים רבות. חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה בבית הספר לסיעוד בצ'פל היל, מצאו שתרגילי מתיחות מסייעים להפחתת הסיכון למחלה.

הגורמים לרעלת הריון

מומחים אינם בטוחים מדוע מתרחשת המחלה. רובם סבורים שקיימת בעיה עם התפתחות תקינה של השליה, היות וכי הדם המספקים את הדם לשליה, פגומים. העברת הדם של האם אל העובר נוצרת דרך השליה. כל החמצן של התינוק זקוק לתזונה כדי לעבור אל השליה, וחומרי הפסולת של העובר עוברים בכיוון ההפוך, דרך השליה אל האם. ככל שהתינוק מתפתח, יותר כמות דם עוברת דרך השליה.

ברעלת הריון, אספקת המזון לשליה אינה מספקת, היות והשליה עצמה אינה מתפתחת כראוי במהלך ההיריון. השליה אינה מתפתחת כראוי היות ובשלב המוקדם של ההיריון, כי דם זעירים הנוצרים בתוך השליה צריכים בסופו של דבר להפוך לעורקים. אם הם אינם הופכים לעורקים באופן מלא, השליה אינה מתפתחת כראוי, שכן אינה מקבלת מספיק חומרים מזינים. מומחים אינם יודעים מדוע כלי הדם אינם הופכים לעורקים נאים.

אם השליה אינה מתפקדת כראוי, אספקת דם נוספת שצריכה לעבור דרך האם, אינה מתרחשת, והמצב גורם ליתר לחץ דם, נפיחות ולעיתים בעיות בכליות. השליה אינה מסוגלת לחסל מספיק מהר פסולת, מה שגורם לבניית פסולת בדם, בעוד שחלבונים חיוניים מסוימים שאמורים להישאר, עוברים דרך הדם לתוך השתן, וגורמים לרעלת הריון.

תסמיני רעלת הריון

הסימנים המוקדמים של המחלה כוללים יתר לחץ דם; וחלבון בשתן. ברוב המקרים, האישה אינה מודעת לסימנים אלו והרופא או הגניקולוג מזהים אותם במהלך פגישת מעקב טרום לידתית. למרות שבין 10-15% מהנשים ההרות חוות יתר לחץ דם, אין פירוש הדבר בהכרח שיש להן רעלת הריון. הסימן המשמעותי ביותר הוא נוכחות חלבון בשתן.

ככל שהמחלה מתקדמת, האישה עשויה לחוות צבירת נוזלים עם נפיחות ידיים, רגליים, קרסוליים ופנים. נפיחות היא תופעה שגרתית בהריון, במיוחד בשליש השלישי, ומתרחשת בחלק התחתון של הגוף, כגון בקרסוליים ובכפות הרגליים. התסמינים מתונים בבוקר ומצטברים במהלך היום, ואין מדובר ברעלת הריון. כשהבצקת מתרחשת פתאום ונוטה להיות חמורה, מדובר ברעלת הריון.

מאוחר יותר, עלולים להתפתח אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • ראייה מטושטשת, המלווה לעיתים בראיית אורות מהבהבים.
  • כאבי ראש, לעיתים קרובות קשים.
  • חולשה.
  • כאבים מתחת לצלעות.
  • עלייה מהירה במשקל, הנגרמת כתוצאה מבצקת.
  • הקאות.

הסימן העיקרי של רעלת הריון בעובר הוא צמיחה גרועה, היות ואספקת הדם לשליה מוגבלת.

אבחון רעלת הריון

לשם ביצוע האבחון, הבדיקות הבאות צריכות לחזור עם תוצאות חיוביות:

יתר לחץ דם – לחץ הדם של האישה גבוה מידי, בקריאה שאינה נחשבת לנורמאלית במהלך ההיריון.

פרוטאינוריה – חלבון מזוהה בשתן. דגימות שתן נאספות במשך 12 שעות או יותר, וכמות החלבון נמדדת, לשם קבלת אינדיקציה לגבי חומרת המצב.

הרופא עשוי להזמין גם בדיקות אבחון נוספות הכוללות:

בדיקות דם – כדי לבדוק כיצד מתפקדים הכליות והתפקד, והאם הדם מתקרש כראוי.

אולטרסאונד עוברי – התקדמות התינוק עוברת פיקוח הדוק כדי לוודא שהוא מתפתח כראוי.

בדיקה ללא מתח – הרופא בודק כיצד פעימות הלב של התינוק מגיבות, ואם הן מוגברות, זה סימן שהכול כנראה בסדר.

טיפול ברעלת הריון

המחלה אינה נרפאת עד שהתינוק נולד. לחץ הדם של האם מהווה סיכון גבוה יותר לשבץ, דימום חמור, היפרדות שליה והתקפים. במקרים מסוימים, במיוחד אם רעלת ההיריון התחילה מוקדם, יש לבצע הפלה. נשים שעברו רעלת הריון בהריונות קודמים, צריכות להשתתף במפגשי טרום לידה לעיתים תכופות יותר.

התרופות הבאות מומלצות:

תרופות להורדת לחץ דם – הנקבעות להשגת לחץ דם נמוך יותר.

תרופות למקרים חמורים – הנקבעות באופן אישי בהתאם לתסמינים, הימשכותם וחומרתם, ומיועדות למנוע התקף. הרופא עשוי לקבוע מרשם מגנזיום סולפט.

קורטיקוסטרואידים – אם האישה סובלת מתסמינים חמורים, תרופות אלו משפרות את תפקוד הטסיות והכבד, ומאריכות את ההיריון. הן מאיצות אף את התפתחות הריאות של התינוק, וחיוניות למניעת לידה בטרם עת.

 

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן