הפסקת הריון

הפסקת הריון

תוכן עיניינים

הפסקת הריון היא תהליך שבו מפסיקים את ההריון באופן יזום. קיימת הפסקת ההריון פרטי המתבצעת במרפאה או במרכז גניקולוגי פרטי  או הפסקת הריון ציבורית המתבצעת  בבית החולים.

ישנן שתי שיטות להפסקת ההריון : הפסקת הריון בכדורים, או הפסקת הריון גרידה, קרי  פרוצדורה פולשנית .

בישראל מתבצעות כ- 20 אלף הפסקות הריון בשנה, ובדרך כלל מדובר בהליך בטוח וקל מבחינה פיזית.

חשוב לזכור שהפלה אינה תחליף לאמצעי מניעה, ומדובר בהליך פולשני אשר יכול לגרום לסיבוכים, ולכן יש לשקול היטב את הצעדים ברגע שמחליטים להפסיק את ההריון.

מתי ניתן להפסיק הריון באופן חוקי?

הפסקת הריון אינה חוקית בכל המקרים, וקיימים מספר מצבים בהם החוק בישראל מתיר הפסקת הריון:

  • אשה בת פחות מ-17 שנים – במקרה זה מאפשרים לבצע את ההפלה על מנת למנוע לידת תינוק לאשה שאינה בוגרת מספיק על מנת לטפל בו. כמו כן, מתחת לגיל 18 פעמים רבות ההריון הוא תוצאה של חוסר מודעות לאמצעי מניעה וכמעט בכל המקרים אינו מתוכנן.
  • אשה בת יותר מ-40 שנים – במקרים אלה גיל האשה המבוגר מגביר את הסיכון להפלה, לבעיות בהריון ולמומים מולדים בעובר. ולכן, במקרים אלה מאשרים הפלה, ומאפשרים לנשים להפסיק את ההריון.
  • הריון לאחר יחסים אסורים – במקרים של כניסה להריון לאחר אונס או גילוי עריות, מאפשר החוק בישראל לבצע הפלה על מנת להפסיק את ההריון.
  • הריון מחוץ לנישואין – במקרים של כניסה להריון מחוץ לנישואין, ניתן על פי החוק לבצע הפלה על מנת להימנע מסיבוכים הלכתיים.
  • מום ידוע בעובר – במידה ובמהלך בדיקות ההריון מתגלה מום מולד בעובר, ניתן לבצע הפלה על מנת למנוע את הסבל הרב ליילוד ולהורים מלידת תינוק עם מום.
  • סכנה לבריאות האישה – במקרים שהמשך ההריון עשוי להביא לסכנה לבריאות האם, ניתן להפסיק את ההריון. קיימים מצבים בהם המשך ההריון יוביל לפגיעה קשה בבריאות האם, ובמקרים אלו ניתן להפסיק את ההריון על מנת להציל את האם.

בכל מקרה הפסקת הריון ללא ועדה אינה חוקית בישראל, ויש לעבור ועדה רפואית לפני הפסקת ההריון.

הפסקת הריון

דרכים להפסקת ההריון

קיימות שתי דרכים עיקריות להפסקת הריון:

  • הפסקת הריון באמצעות כדורים (תרופתית) – מתבצעת עד היום ה- 49 להריון, ומתבצעת באמצעות שימוש בתרופות המפסיקות את ההריון. דרך זו, של הפלה באמצעות כדורים פשוטה יותר עבור רוב הנשים מבחינת פיזית ונפשית ולכן הפסקת הריון עם כדורים היא לא פעם הדרך המועדפת להפלות במשך 7 השבועות הראשונים להריון.
  • הפסקת הריון גרידה – פרוצדורה המתבצעת בהרדמה מלאה, בה מפסיקים את ההריון על ידי הרחבת צוואר הרחם ושאיבת העובר. שיטה זו מומלצת יותר להריונות בשלב מתקדם יותר, אך קשה יותר מבחינה פיזית ונפשית.

בכל דרך בה בוחרות הנשים, הן זכאיות למגוון זכויות המעוגנות תחת הכותרת "זכויות נשים לאחר הפלה", כמו ימי מחלה וחופשה ממקום העבודה. במידה וההפלה התבצעה לאחר השבוע ה- 26 הן זכאיות לזכויות נוספות כמו מענק אשפוז, מימון אשפוז, חופשת לידה של 12 שבועות ועוד.

הסיבוכים שבהפסקת הריון

בדומה לפרוצדורות רפואיות אחרות, הפסקת הריון עלולה לגרום להתפתחות סיבוכים שונים, אשר יכולים להופיע מיד לאחר ההפלה או עד חודש אחריה.

הסיבוכים יכולים לנבוע מזיהומים, שאריות הריון ברחם, התפתחות קרישי דם ומצבים נוספים.

יש לציין שסיבוכים בהפסקת ההריון אינם שכיחים, ומופיעים רק בכ-4% מהנשים העוברות הפלות. כמו כן, הסיבוכים נוטים להופיע ככל שההפלה מתבצעת בשלב מתקדם יותר של ההריון, ובדרך כלל ביצוע הפלה בשלבי הריון מוקדמים אינו גורם לסיבוכים משמעותיים.

בהסיבוכים העיקריים שבהפסקת הם הריון:

  • דימום – לאחר ההפלה הנשים עלולות לסבול מדימום לאורך זמן רב.
  • חום וכאבים – מבטאים בדרך כלל זיהום שיכול להופיע מסיבות רבות.
  • שאריות עובר ברחם – מצב בו ההפלה בוצעה בצורה מושלמת, ונשארים שאריות עובר ברחם העלולים לגרום לסיבוכים קשים. במקרים אלו, בדרך כלל מבצעים התערבות נוספת על מנת להוציא את השאריות החוצה ולמנוע את הסיבוכים.
  • עקרות – סיבוך נדיר ביותר, שכיום כמעט לא מופיע בנשים אשר עוברות הפלות. בעבר, עקרות היתה סיבוך שכיח של הפלות את כיום עם התפתחות הטכנולוגיה כמעט לא נתקלים במקרים של עקרות על רקע הפלה.

ראו גם:

הריון לא רצוי

אודות המחבר:
ד״ר מיכאל שילון

ד״ר מיכאל שילון

גניקולוג ומנתח בכיר - רופא בכיר בבית חולים מאיר ובקופת חולים כללית.
בוגר בית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב, רופא מוטס במיל', בכיר בקופת חולים כללית, חבר בארגונים מקצועיים מובילים.

דילוג לתוכן